Traktory v ohrožení! Evropou se šíří epidemie, za vše může Putin

O celkem 300 procent vzrostl počet krádeží stavební a zemědělské techniky v Anglii a ve Walesu v prvním čtvrtletí tohoto roku. Jak poznamenal portál Politico, zloději se zaměřují i na další vybavení, například GPS jednotky používané v zemědělství.

Britská pojišťovací společnost NFU Mutual, která se zaměřuje na pojistky v oblasti zemědělství, uvedla, že za první čtyři měsíce letošního roku vyplatila kvůli krádežím GPS jednotek asi půl milionu liber, tedy kolem 13,5 milionu korun, což je dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím vloni.

Vybavení podle britského policejního velitele Andrewa Huddlestonea, který má na starosti vyšetřování krádeží ve venkovských oblastech, končí ukradené vybavení ve východní Evropě.

[chooze:article;value:505712]

​Důkazy sice nemá, nicméně podle jeho profesního odhadu jsou určené pro Rusko. "Pokud se ptáte na můj profesní názor, tak u zemí, na které dopadají sankce, očekávám, že na nedostatek bude reagovat černý trh. To prostě zločinci dělají," řekl.

Společnosti jako John Deere či Lely přestaly se zásobováním ruského a běloruského trhu krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Zemědělcům v sankcionovaných oblastech tak dochází potřebné náhradní díly.

Portál Polsat v pondělí informoval o dopadení 38letého muže, který ukrýval pětici ukradených traktorů značky John Deere a součástky z fotovoltaických elektráren původem z Velké Británie a Andorry. Jejich cena činila v přepočtu asi osm milionů korun. Muži nyní hrozí 10 let vězení.

Farmář ukradl pomocí traktoru ruskou vojenskou techniku (2/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.