Trampolíny dětem způsobují vážné úrazy. Lékař ukázal děsivou statistiku

Letní období má většina Čechů spojené se sluníčkem a odpočinkem. Pro lékaře jde ale také o období často velmi vážných úrazů. Především děti se totiž v létě pouští do aktivit, které s sebou nesou riziko zranění. 

Jednou z takových aktivit je skákání na trampolínách. Právě květen a červen patří mezi měsíce, během kterých dochází k nejčastějším úrazům na trampolínách, tvrdí lékař Radovan Hudák, který pracuje na Klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

"Pouze u nás ve FN Motol byla za poslední týdny ošetřena řada pacientů, kteří měli po 'zábavě na trampolíně' zlomeninu holenní kosti, pažní kosti nebo zlomenou páteř. Dokonce jsme museli hospitalizovat a operačně léčit přetržený úpon čtyřhlavého stehenního svalu, který si pacient překousnul sám při nárazu zubů o oblast nad kolenem a vybil si u toho tři zuby," uvedl lékař. 

Drsná statistika

Že nejde jen o ojedinělé případy, dokazuje statistika, kterou lékař vypracoval spolu se studenty fyzioterapie Karolínou Kulichovou a Šimonem Hádkem. Společně zpracovali úrazy, které loni řešili na klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie v Motole. Jen během roku 2022 jich v této jedné pražské nemocnici bylo 320. "Zarážející je, že až 90 % úrazů se stalo na samotné ploše trampolíny a jenom v 9 % se jednalo o pád mimo plochu nebo v 1 % o úraz o konstrukci trampolíny. Z toho jasně vyplývá, že nebezpečné nejsou jenom pružiny nebo okolí trampolín, ale primárně samotná odrazová plocha, kterou děti i rodiče mylně považují za bezpečnou," popsal Hudák, co ho překvapilo.

[chooze:article;value:460332]

​Většina úrazů (65 %) se navíc stala na domácích trampolínách. V různých hernách a arénách to bylo zhruba 20 %, což přitom podle Hudáka zkresluje fakt, že v Praze je těchto cvičišť více. Naopak mimo Prahu má více lidí zahrady s trampolínami. Reálná čísla tak podle něj budou ještě více ukazovat na nebezpečí domácích trampolín. Zbylých zhruba 15 % úrazů spadalo na skákací hrady či vzduchové trampolíny.

Nebezpečí ve skupině

Dalším zajímavým údajem je fakt, že 75 % úrazů se stalo, když bylo na trampolíně více lidí. A alarmujících 90 % úrazů se stalo bez dohledu rodičů. "Z traumatologického hlediska je znepokojující, že až téměř polovinu úrazů tvoří zlomeniny, přičemž až ve třetině případů se jedná o tzv. dislokované zlomeniny, kdy jsou kosti ve špatném postavení a je potřeba je srovnat. Nejčastěji se lámou kotníky, předloktí a pažní kosti nad loketním kloubem, které je často potřeba operovat a nezřídka způsobují i poranění okolních cév a nervů s poruchou hybnosti a citlivosti. Poměrně časté byly i zlomeniny stehenních kostí," popsal lékař. 

Průměrný věk všech zraněných dětí z loňského roku byl 7,6 roku. "Smutné je, že celkem 126 úrazů (40 %) bylo u dětí mladších šesti let, přičemž polovina z nich měla zlomeniny a sedm muselo podstoupit operaci. U těchto dětí byly poměrně časté zlomeniny stehenních a holenních kost, jejichž léčba je v lepším případě na 2–3 měsíce, v horším případě i půl roku až rok," uvedl Hudák.

Lékař by proto doporučil, aby trampolíny využívaly děti až od šesti let. "Teprve až dítě umí stát na pevné podložce na jedné noze, běhat, skákat, chodit střídavě do schodů i ze schodů, balancovat a hopsat, může přistoupit k trampolínám," zdůvodnil. Ze statistiky úrazů také vyplývá, že děti by měly být na trampolínách ideálně samy a pod dohledem rodičů. Riziko úrazu je pak výrazně nižší.

Hudák už svá data prezentoval na Národním ortopedickém kongresu, kde mu mnoho kolegů z různých nemocnic z celé republiky dalo za pravdu, protože i oni zaznamenávají zvyšující se počty úrazů na trampolínách. Data nyní plánuje s kolegy publikovat ve vědeckém časopise a chtěl by také vytvořit oficiální doporučení, posvěcená odbornými společnostmi nebo politiky, která by se povinně dodržovala v jump arénách a skákacích hradech a o kterých by byli rodiče poučeni při nákupu domácí trampolíny.

Trampolíny využívají i profesionální akrobati. Podívejte se, jak za jízdy skákali na trampolíně, kterou vezlo auto:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.