Trans žena Králová: Děti si nemyslí, že je něco divné, než jim to někdo řekne

Ústavní soud minulý týden zrušil zákonnou úpravu, která pro úřední změnu pohlaví trans lidí vyžadovala chirurgický zákrok, zahrnující sterilizaci a přeměnu pohlavních orgánů. "Lidé si to vůbec neuvědomují, ale pokaždé, když člověk někde prokazuje svoji totožnost, tak odhaluje svoje nejintimnější tajemství," vysvětlila problém Králová.

"Můžu si změnit jméno v podstatě na cokoliv, co odpovídá tomu genderu. Můžu se jmenovat třeba Rocky Balboa, ale nesmím se jmenovat Lenka Králová, pokud bych si nenechala uříznout živou a zdravou část svého těla," popsala další situaci, před kterou jsou trans lidi nyní postaveni.

[chooze:article;value:553370]

Ve společnosti ale problém nemá. "Všichni lidé, se kterými přicházím do styku, mě jako ženu respektují a nemám s tím vůbec problém. Kdybych nelezla na sociální sítě, tak vůbec nevím, že nějaká transfobie existuje," řekla. "Kdybych pracovala v dělnické profesi někde na severu Čech, tak budu mít peklo na zemi," dodala ale.

Za nepřijímáním ve společnosti podle ní stojí misogynie a homofobie. Pro děti to ale neplatí, říká. "Do nich se ještě nestihlo nabalit to, že to je něco špatného. Děti vidí dva kluky, jak se drží za ruku a nepřijde jim to divné, dokud jim to někdo nevysvětlí, že to divné má být," uvedla.

[chooze:article;value:551272]

"Když jdete po ulici a vidíte tam dva kluky, kteří se drží za ruce, tak místo toho se jim vysmívat, tak to vysvětlit, že jsou lidi, kteří žijí takhle a je to a hotovo," doporučila. "Děti to dál nebudou řešit. Není potřeba z toho dělat nějaké tabu a něco speciálního," uzavřela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.