Transfuzní stanice mají nedostatek krve. Darování může zkomplikovat dovolená

Poloprázdné lednice a stále menší krevní zásoby mají v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Stejně jako v předchozích letech i teď pracovníci krevních center vyzývají dárce, aby přišli darovat krev dřív, než odjedou na dovolenou.

"Aktuálně je určitě největší nedostatek všech krevních skupin RH negativních, obecně skupina A a nuly," popsala situaci primářka nemocnice Radka Schulzová. Podobně jsou na tom například ve Vyškově, Hradci Králové nebo v Praze, kde akutně potřebují skupinu B-.

[chooze:article;value:548705]

​"Minulou noc potřeboval pacient velké množství přípravku vyrobeného z lidské krve a jelikož je B- poměrně vzácná, tak to ovlivní celé zásoby," řekla lékařka z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Veronika Hanzíková.

Aby krev zachraňovala, musí být od absolutně zdravého člověka. Překážkou darování může na měsíc být i přisáté klíště, na půl roku pak piercing nebo tetování.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je zhruba osm tisíc aktivních dárců. V letních měsících si však musí dávat pozor například na návrat ze zahraniční cesty, který je může z darování vyřadit také na měsíc.

[chooze:article;value:559694]

​"Cestování po Evropě z dárcovství nevyřazuje s výjimkou zemí, kde se vyskytuje západonilská horečka, což je přibližně jih Evropy," vysvětlil odborný pracovník z Klaudiánovy nemocnice Filip Šimon.

Dárci mají ze zákona nárok na den volna v zaměstnání a daňovou úlevu až 3 000 korun. Chtějí je podpořit také zdravotní pojišťovny, které lidem nabízejí bonusy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.