Transplantaci potřebuje přes tisíc Čechů. Orgánů je ale nedostatek, tvrdí lékaři

Pro stovky lidí v Česku neexistuje jiná možnost záchrany života než transplantace. Do podobné situace se dostal zhruba před třemi lety také Luděk Palouček. Od 15 let jsem měl problémy s ledvinami a prostě to dospělo do stavu, kdy se musely vyměnit, protože to tělo to prostě nestíhalo," řekl.

Ledvinu kvůli dalším zdravotním komplikacím potřeboval od žijícího dárce. Život mu nakonec zachránila jeho sestra. "Je to od ní velký dar. Ona to vnímala tak, že to není úplně jednoduchá věc. Rozhodně si to musela rozmyslet," dodal Palouček.

"Transplantace od žijícího dárce má mnoho výhod. Jedna ta hlavní výhoda je, že je ta ledvina kvalitnější. Pak vydrží delší dobu," řekl přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie IKEM a předseda České nefrologické společnosti Ondřej Viklický.

[chooze:article;value:529092]

​Aktuálně potřebuje v tuzemsku nový orgán přes tisíc lidí, polovina čeká právě na ledvinu. Průměrně lidé v Česku čekají na transplantaci jeden a půl roku. Složitější případy mohou i déle. Vhodných dárcovských orgánů je ale nedostatek, a to po celém světě. Zvyšuje se proto zájem o žijící dárce, kteří mohou bez jakýchkoli komplikací darovat ledvinu a kus jater.

"U nás ta potřeba není tak velká, ale do budoucna bude stoupat. Vidíme, že ta řada těch orgánů je ze starších věkových skupin nebo už nějakým způsobem nemocemi poznamenaná," řekl ředitel koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

Žijící dárci se ale těžko shánějí. Po smrti lidé v Česku orgány darují automaticky. Pokud si to člověk nepřeje, musí vyplnit formulář pro Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů. Potřeba ledvin od žijících dárců se v posledních letech výrazně zvýšila například v Německu nebo USA.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.