Traumaplán v Praze: Desítky běžců zkolabovaly při půlmaratonu

[chooze:gallery;value:35409]

​V sobotu od 12:49 platí v metropoli traumaplán, větší počet sportovců totiž nezvládl Pražský půlmaraton a začali trpět zdravotními obtížemi, informovala o tom pražská záchranka na síti X.

[chooze:article;value:446404]

​"U některých běžců došlo k problémům kvůli fyzické náročnosti závodu. Proto jsme vyhlásili traumatologický plán. Konečná čísla o počtu pacientů a jejich stavu v tuto chvíli nemám," uvedl mluvčí pražských zdravotnických záchranářů Karel Kirs krátce po 13:30. Reportérce TV Nova u zdravotnického vozu Golem záchranáři řekli, že byly ošetřeny desítky lidí, traumaplán ukončili v 15:20.

Část pacientů přijala Nemocnice na Františku v Praze 1. "Čtyři osoby jsme ošetřili ambulantně, další dvě jsme museli hospitalizovat. Jeden pacient se závažnějšími problémy je na jednotce intenzivní péče. U všech se projevoval kolapsový stav spojený s dehydratací, zmateností a mdlobami," říká pro TN.cz mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová. 

Další běžce převezly sanitky do Fakultní nemocnice v Motole. "Přijali jsme čtveřici pacientů, u dvou z nich se jednalo o kolaps z vyčerpání, u dvou o úraz lehčího charakteru," informuje mluvčí motolské nemocnice Jana Krejčí Merxbauerová.

Jedenáct pacientů z půlmaratonu skončilo v péči Fakultní nemocnice Bulovka. "Osm jsme jich ošetřili na interním oddělení, o tři další pečovali lékaři na urgentním oddělení. Většina ale potřebovala pouze ambulantní ošetření," uvádí mluvčí Bulovky Eva Libigerová. 

V minulých ročnících Pražského půlmaratonu organizátoři problémy v tomto rozsahu nezaznamenali. Příčinou mohou být i nezvykle vysoké venkovní teploty.

Traumatologický plán slouží k zvládání krizových situaci, kdy lékařskou pomoc potřebuje větší počet osob. Zdravotníci postupují podle přesných instrukcí pro poskytnutí rychlé první pomoci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.