Tráva stále roste jak divá. Expert řekl, kdy ji na podzim posekat naposledy

Pevné datum, kdy by se trávník před zimou měl naposledy posekat, sice neexistuje, přesto je možné se řídit několika pravidly při jeho údržbě před zimou. "Trávník usíná až ve chvíli, kdy začíná mrznout, napadne sníh a začne zima. Do té doby stále roste, sice pomalu, ale ještě okolo 8 stupňů teploty půdy tráva trošku roste," vysvětlil krajinný ekolog a zahradník Jan Richter. 

Pokud zahrádkáři usilují o upravený trávník, musí jej sekat pravidelně. A to i pokud jsou zimní měsíce teplé a tráva stále roste. "Přes celý rok platí pravidlo sečení trávníku o jednu třetinu délky. "To je ideální, aby se nepoškodila ta část, kde rostou nové listy," řekl TN.cz Richter a doplnil, že pokud je například listopad či prosinec opravdu suchý a teplý, je na místě zvážit také zálivku.

[chooze:article;value:522673]

​​Péče o trávník je podle Richtera obecně závislá na tom, co od trávníku člověk očekává. "Záleží, jak intenzivně je využívaný k pobytu, jestli po něm běhají děti, psi, nebo je jen okrasný a nikdo po něm nechodí," uvedl odborník. Na podzim je pak obecně potřeba udělat několik věcí, aby se trávník na jaře zase zazelenal. 

Podzimní údržba trávníku

Trávník se musí před zimou očistit od listí. To jej totiž zastiňuje a tráva pod ním může zahnívat. "Rozhodně hrabeme listí tak, aby trávník dlouhodobě nebyl schovaný pod listím, kde nemá přístup ke světlu. Pokud bychom to nedělali, může se stát, že na jaře přijdeme k trávníku, který bude prořídlý a bude mít různé fleky," shrnul Richter důležitost očištění trávníku.

[chooze:article;value:503064]

​Dalším krokem v péči o trávu může být také podzimní trávníkové hnojení, jehož cílem je posílit růst kořenů. "V období září až do poloviny října se v případě intenzivního trávníku dělá taková podzimní údržba, která většinou spočívá ve vyčesání trávníku, vertikutaci, kdy se speciálním strojem travní drn prořezává, a tím se právě i vyčesává, nebo je možné použít speciální vyčesávač, aby travní drn mohl dýchat a neplesnivěl," popsal Richter a dodal, že před touto údržbou se trávník seče hodně na nízko, například o dvě třetiny délky. 

Tráva by se ideálně měla sekat při nižší teplotě během dne. "Třeba Praha má pravidla pro sekání trávy ve městě, ve kterých říkají, že by se nemělo sekat, pokud je teplota vyšší než 26 stupňů. Je to z tohoto důvodu, že při vysokých teplotách je rostlina ve stresu. Pokud ji posečeme, tak ji stresujeme ještě víc," vysvětlil Richter s tím, že takový trávník pak rychleji prosychá a vysychá. Vegetaci se ale momentálně daří, hlavně díky nadprůměrným srpnovým srážkám. "Letošní srpen byl nejbohatší na srážky od roku 2002," doplnila meteoroložka Dagmar Honsová. 

Vláda schválila povinné ručení pro zahradní traktůrky i elektrokoloběžky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.