Moderní bydlení

Travič zakázaným jedem zabíjí orly. Další mrtvolu našli na Jindřichohradecku

Otrávený orel mořský, kterého lidé objevili na Jindřichohradecku, je letos už třetí obětí neznámého traviče. Prvního otráveného orla našli ochranáři u Lednice na Břeclavsku.

Svědci v obou případech orly našli v poloze na břiše, s roztaženými křídly a zaťatými pařáty. Poloha byla typická pro otravu karbofuranem, tedy jedem, který se dříve používal jako pesticid v zemědělství.

Evropská unie přitom jeho držení zakázala už před 15 lety. Jed po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Traviče zatím neodradilo ani to, že soud jich už několik potrestal.

[chooze:article;value:486075]

Například v Břeclavi loni uložil tříletou podmínku 73letému muži z Milovic na Břeclavsku, který trávil dravé ptáky a další živočichy právě karbofuranem. Policie muže už dříve obvinila ze tří trestných činů, a to z přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Dalším odsouzeným za travičství byl podle ornitologů rybníkář z Klatovska, kterého před dvěma lety soud potrestal podmínkou za to, že otrávil dva orly mořské a dva krkavce velké. Ornitologové většinu případů otrav evidují od února do dubna. Ročně kvůli karbofuranu uhynou desítky zvířat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.