Třem milionům Čechů pojišťovna vymění průkazy. Nejsem z toho nadšený, říká Bartoš

Klienti pojišťovny najdou nové průkazy ve svých poštovních schránkách nejpozději 30 dnů před uplynutím doby stávajícího průkazu. VZP o tom informovala na svých oficiálních stránkách. Právě distribuce poštou je na celé výměně průkazů nejdražší. Nové kartičky obdrží 2 739 000 klientů. 

"Celkem výměna plastových průkazů bude stát VZP zhruba 90 milionů korun," řekla TN.cz mluvčí společnosti Viktorie Plívová. Jeden plastový průkaz potom podle mluvčí vyjde na zhruba osm korun.

[chooze:article;value:541937]

Protože zákon stále umožňuje vyžadovat po pacientech plastový průkaz, pojišťovna je klientům zajistit musí. Z toho nemá radost místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. "Samozřejmě z toho nejsem nadšený," řekl TN.cz. 

Potvrdil ale, že právě kvůli právní úpravě zatím jiná možnost není. "Jiná, než fyzická forma v tuto chvíli není možná, protože by to mohlo způsobit potíže při poskytování zdravotních služeb," dodal.

Pokud by totiž lékař po pacientovi plastový průkaz požadoval, pacient má ze zákona povinnost jej předložit. "Také pro cesty do zahraničí je prozatím plastový průkaz nezbytný," upozornila Plívová. Pojišťovna ale zároveň počítá s tím, že je to naposledy, co vyměňuje průkazy v takovém rozsahu.

[chooze:article;value:539899]

V rámci digitalizace navíc v nejbližších týdnech plánuje spustit v aplikaci Moje VZP funkci elektronického průkazu. "Díky tomu se budou moci naši klienti prokazovat digitálně v těch ordinacích, kde to možné je," prozradila mluvčí.

Digitalizace kartiček zdravotní pojišťovny se bude podle Bartoše řešit také na celoevropské úrovni, a to po zavedení eWallet. Ta je podle Evropské komise momentálně ve fázi pilotního testování. 

Plastové kartičky mohou klienti po skončení platnosti vhodit do tříděného opadu. Je ale důležité je nejprve znehodnotit – například přestřižením. Pokud je vrátí na pobočce, pojišťovna se postará o jejich hromadnou ekologickou likvidaci. 

Statisícům Čechů pojišťovny vrací peníze. Mezi klienty rozdělí stovky milionů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.