Trend pro nás není dobrý, říká Jurečka. Odchod z politiky zvažuje každý den

Marian Jurečka zatím ustál jak klesající preference strany, tak kauzu kolem večírku v den střelby na filozofické fakultě. O jeho budoucnosti v čele strany se bude rozhodovat na podzim.

"Tím nejlepším a nejjasnějším vysvědčením pro mě a celé předsednictvo jsou především volební výsledky. Proto bude termín sjezdu v říjnu až po trojích volbách, aby opravdu nezpochybnitelným výsledkem toho, jak si KDU-ČSL stojí, byly skutečné výsledky těchto tří voleb," popsal Jurečka.

Nicméně podle Valeše je setrvání Jurečky v čele strany i o tom, že ho není kým nahradit. "KDU-ČSL je v takovém mezidobí, kdy jí na jedné straně vyhovuje silný klub ve Sněmovně, silný klub v Senátu a silný vliv ve vládě. Lidová strana má nyní velký profit z toho, že je ve vládě, hlavně když srovnám preference stran. Má kolem dvou tří procent, její vliv je mnohonásobně větší. Na jedné straně nechtějí přepřahat, protože se jim to momentálně vyplácí, ale na druhou stranu vědí, že je to dlouhodobě neudržitelné," okomentoval Valeš.

[chooze:article;value:540071]

​Jurečka připustil, že klesající trend volebních preferencí poslední doby není pro lidovce dobrou zprávou. Vidí ale šanci na změnu. "Teď si myslím, že jsme v poločase. Spousta věcí se bude lepšit," prohlásil.

Padl dotaz také na to, zda si Jurečka dokáže představit odchod z vrcholné politiky. "Já si to dokáži představit každý den. Já jsem na to v životě připraven, že prostě v politice dnes tady jste a zítra už tu práci mít nemusíte, a člověk musí být připraven na to, že se vrátí do své původní profese," odpověděl.

[chooze:poll;value:e7de68386ac303caa03583549982c64e789ffbba;layout:tn_nova]

Podívejte se na sestřih z pořadu Za pět minut dvanáct:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.