Třešně si můžete levně nasbírat i v alejích. Musíte ale splnit jednu podmínku

Zralé ovoce láká nejednoho sběrače, každý strom má ale majitele. "Těmi jsou vlastníci pozemku, na nichž vyrůstají. Vlastníka takového pozemku zjistíme poměrně jednoduše v katastru nemovitostí na internetových stránkách a je potřeba zjistit, jaké k tomu sběru zaujímá stanovisko," vysvětlila advokátka Kateřina Světlíková.

Stromy u cest má ve většině případů v opatrovnictví Správa silnic. "Jestliže má někdo zájem o stromy k očesání, tak si je může odkoupit na kterémkoliv našem cestmistrovství. U nás je zatím cena stále 50 korun za strom," sdělil vedoucí provozního úseku Správy a údržby silnic Olomouckého kraje Jan Škrabal.

Vzorovým příkladem je pan Martin, který si takto koupil dva stromy a řádně je označil. "Je to za pakatel. Nemusím se bát, že bych porušil nějaký zákon, a je z toho úplně nádherná třešňovice," těšil se pan Martin.

[chooze:article;value:509915]

Pokud ovoce u cesty sbíráte, dejte si také pozor, kde parkujete a jestli jste pro ostatní řidiče viditelní. "Musí tam při zaparkovaném vozidle zůstat dvakrát 3 metry průjezdných pruhů pro dva směry," uvedl koordinátor BESIP Zdeněk Patík.

Ovoce můžete česat také ve městech, ale jen za určitých podmínek. V některých obcích mohou sbírat ovoce ze stromu pouze lidé s trvalým bydlištěm. Ve Zlíně můžete bez předchozí domluvy brát pouze ze země. "Ovoce, které zůstane na stromech, slouží například pro místní spolky, které si mohou zažádat, posbírat jej a například uspořádat moštování," řekl mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Pokud se na chvíli zastavíte u stromu, ať už u cesty, nebo ve městě, a utrhnete si pár kusů ovoce, vězení vám hrozit nebude. "Většina těchto přestupků s ohledem na nízkou společenskou škodlivost bývá vyřešena napomenutím," ujistila Světlíková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.