Trest pro útočníky na Kapitol. Vůdce extrémistické milice dostal 17 let vězení

Sedmnáct let za mřížemi. Takový verdikt si vyslechl 38letý Joseph Biggs, kterého soud uznal vinným z podněcování útoku na Kongres. O dva roky méně dostal jeho kolega Zachary Rehl, který s Biggsem patřil do ultranacionalistické skupiny Proud Boys, tedy v překladu Hrdí hoši. Ta útok na Kongres vedla.

"Rozsudek je opravdu tvrdý, ale je to polovina oproti tomu, co požadovala vláda. Určitě se odvoláme. Podle mě jsou oba vlastenci a nikoliv teroristé a je mi jedno, že soud říká opak," prohlásil Biggsův obhájce Norm Pattis.

K útoku na Kapitol v lednu v roce 2021 vyburcovala dav volební porážka Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Trump výsledky voleb dodnes neuznal a v Georgii podle obvinění prý dokonce nabádal k volebním podvodům.

[chooze:article;value:516225]

"Podle mě mám právo na to zpochybnit výsledek voleb. Měl jsem za to, že volby byly zmanipulované, ukradené. To, co se zde odehrává, je parodie na spravedlnost. Neudělali jsme nic špatného. Já jsem se ničeho nedopustil. A všichni to vědí," tvrdí Trump.

"Trump měl 74 miliónů hlasů. Byl vrchním velitelem, vůdcem svobodného světa. To on řekl lidem, že volby byly ukradené. Řekl, že existuje mnohem větší hrozba, než je obležení Kapitolu, a to ukradené volby. Tito lidé ho akorát poslouchali," argumentoval Pattis.

Státní zástupce požadoval pro oba odsouzené 33 let vězení. Současný rozsudek je druhým, respektive třetím nejvyšším dosavadním trestem, který v souvislosti se vzpourou padl. Už v květnu soud odsoudil na 18 let Stewarta Rhodese, který založil další ultrapravicovou milici Oath Keepers (Přísežníci).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.