Tresty pro pašeráky migrantů se mají zpřísnit. Mnohdy dostanou jen podmínku

Tak absurdní situaci Česko už dlouho nezažilo. Policisté chytají pašeráky po stovkách a soudy je stejným tempem zase pouštějí na svobodu. Počty dopadených rostou a podle statistik to vypadá, že boj s převaděči je úspěšný.

"Daří se nám bojovat s pašeráky. Ten boj se zločinci využívajícími lidské neštěstí je účinný," řekl v říjnu premiér Petr Fiala (ODS). Realita u soudu tomu ale ani zdaleka neodpovídá. V Brně ve čtvrtek padl trest pro dalšího převaděče – na jednání nepřišel a místo jeho pobytu je neznámé.

[chooze:article;value:531106]

​Přes Českou republiku vezl šest Syřanů a vyinkasoval za ně v přepočtu 70 tisíc korun. Z dnešního pohledu se mu obchod bohatě vyplatil. Soud mu dal jen podmínku, a dokonce odmítl zabavit pašerákovi auto. 

Jiný mladík například do Česka přivezl 21 běženců. Použil pravděpodobně kradené vozidlo, ujížděl hlídce a dostal za to rok vězení. Další převaděč zase ohrožoval desítky řidičů. Řítil se s plně naloženým vozidlem rychlostí přes 200 kilometrů v hodině a dostal jen dva a půl roku.

Podobně mírné verdikty vynášejí soudy nad převaděči v poslední době velmi často. Zákon jim přitom umožňuje udělit až pětiletý trest vězení. Vláda připravuje novelu, která by tresty pro pašeráky zpřísnila. Státní zástupci ale upozorňují, že soudy nevyužívají ani sazby, které mají k dispozici už teď.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.