Třetina Čechů špatně spí. Může to být příznak vážnějších problémů

Ve spánkové laboratoři v Rehabilitační nemocnici Beroun se dveře netrhnou. Na vyšetření tam poslala praktická lékařka i paní Milenu. Ta se snaží zjistit, zda její problémy souvisí právě se spánkem. "Najednou jsem přestala mluvit a špatně se mi polykalo," popsala své problémy Milena.

Odhalit by to měl monitor na noc. "Pacient je zedukovaný, ví, jak si přístroj nasadit večer a druhý den ráno nám ho vrátí. Na základě monitorace je do 14 dnů záznam vyhodnocen a je stanoven další postup léčby," vysvětlila sestřička Simona Blahovcová.

[chooze:article;value:533664]

Problém netrápí ale už jen starší generace. "V naší spánkové laboratoři pozorujeme nárůst pacientů v mladších věkových kategoriích. Nekvalitní spánek má řadu rizik, a to zejména kardiovaskulární a metabolické," sdělila lékařka Iveta Němcová.

Hlavním aspektem nespavosti je hormon melatonin, který řídí denní rytmus organismu. Jeho hladina závisí na intenzitě světla v okolí. Ve večerním přítmí stoupá a nastaví naše tělo do spánkového režimu. Umělé osvětlení tento přirozený proces narušuje.

Pokud tedy trávíme večer čas na telefonu nebo počítači, naše tělo si myslí, že je ještě den. Proto nám pak usínání trvá déle. Ideální doba spánku je podle expertů 6 až 8 hodin. Nezdravé je podle lékařů ale spát i déle než 9 hodin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.