Trh práce bude v roce 2026 jiný. Některá povolání začnou mizet, jiná zažijí boom

Lampář, spojovatelka nebo vorař. To jsou jen některá z povolání, která byla v minulosti oblíbená a dnes už je prakticky nenajdeme. Takových zaměstnání existují tisíce a postupně přibývají další. Naopak jiná povolání zažívají rychlý růst a poptávka po nich roste. Při volbě povolání je proto dobré zvážit, jak je na tom právě vaše vysněná práce.

Studie Německého ekonomického institutu (IW) zkoumala, o které profese bude v roce 2026 obzvlášť velký zájem a bude po nich poptávka, a které naopak zažijí propad zájmu. Vědci zjistili, že blízká budoucnost nahrává zejména IT oborům a sociálním službám.

V roce 2026 by tak v Německu mělo být výrazně více odborníků na vývoj softwaru než v roce 2021. Jejich nárůst by měl být zhruba o 50 procent. Zároveň se ale po nich zvýší poptávka, a tak bude v tomto oboru stále nedostatek lidí. Stejný problém se týká i ošetřovatelství a péče o seniory. V budoucnu tam má dle studie pracovat podstatně více lidí, ale stále to ani zdaleka nebude stačit na pokrytí poptávky. Ta bude totiž růst s tím, jak se zvyšuje množství seniorů a jejich věk dožití.

[chooze:article;value:488016]

​Ke stejnému závěru dospěl i projekt Kompas, který připravilo české ministerstvo práce a sociálních věcí. Z jeho dat například vyplývá, že nejvyšší poptávka po profesích v sociálních službách bude v Královéhradeckém kraji, kde vzroste až o 51 procent. Ve Zlínském kraji má vzrůst o 50 %, v Moravskoslezském o 47 % a v Libereckém o 35 procent.

Němečtí experti dále očekávají, že růst zaměstnanců bude hodně znatelný i v oborech věnující se zdraví, a to fyzickému i mentálnímu. Studie zmiňuje lékařská povolání, psychology, trenéry i různé personalisty. Měl by také růst zájem o povolání, která se věnují životnímu prostředí. 

Profese, které začnou mizet

Naopak v mnoha jiných profesích bude roku 2026 pracovat méně lidí. Největší pokles vědci očekávají mezi bankovními úředníky (-19,3 %), kteří ovšem budou nahrazováni technologiemi, a poptávka po nich tak bude klesat. V následujících letech by mělo ubývat i zaměstnanců v oborech týkající se například těžby dřeva, chovu koní, výroby tabáku nebo knih. 

Vědci touto studií chtěli poukázat na nutné změny ve společnosti. "Mnoho sociálních a ekonomických problémů lze překonat pouze tehdy, bude-li k dispozici dostatek kvalifikovaných pracovníků," řekl autor studie Alexander Burstedde. Upozorňuje také, že by se lidé měli dobře rozmýšlet při volbě povolání a stát by měl také podle experta motivovat k práci i důchodce. 

Studie zkoumala budoucí vývoj celkem 1 300 profesí a ve výpočtu vědci předpokládali, že trendy posledních sedmi let (jako migrace, odchod do důchodu atd.) budou pokračovat i v budoucnu. Mimo jiné zjistili, že už nyní zhruba 400 povolání hlásí nedostatek zaměstnanců a toto číslo by se za čtyři roky mělo zvednout na 557.

Péče o nemohoucí je v ohrožení. Sociálním pracovníkům letos stát nedal ani korunu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.