Trh s nemovitostmi padá. Mizí zájem o chalupy i rodinné domy

Chalupu v Orlických horách koupil pan Suchánek po vypuknutí covidové epidemie. "V té době se po každé chalupě zaprášilo, vždy jsme nějakou vybrali a když jsem tam zavolal, tak jsem byl ten den dvacátý. Tuhle jsme si nakonec vybrali, i když nebyla úplně podle našich představ," popsal.

Teď po rekonstrukci jsou v chalupě tři ložnice, prostorná obývací místnost s krbem a velká zahrada. V roce 2021 stála 5 000 000 korun. Při částečné rekonstrukci, chalupa má například novou kuchyň, do ní majitel nainvestoval dalších 600 tisíc.

Kdyby hotovost pan Suchánek potřeboval loni, prodával by se ziskem klidně jednoho milionu. Teď už se realitní trh s chatami a chalupami výrazně propadl.

"V době covidu by tu chalupu prodal o 10 až 20 procent dráž, teď ji prodává i přes investice do rekonstrukce za stejnou nebo nižší cenu a zájemci nejsou," zhodnotil břeclavský realitní makléř Michal Stehlík. "Jsou i energeticky náročné, takže lidé se jich teď spíš zbavují," poznamenal liberecký realitní makléř Jan Honzík.

[chooze:article;value:513499]

​Na rozdíl od doby covidové nabídka výrazně převyšuje poptávku nejen u chat a chalup, ale i u rodinných domů. Razantně se na stagnaci realitního trhu podepisují i drahé hypotéky. "Střední třída kupovala byty, protože neměla na to, aby si koupila pozemek a tam postavila rodinný dům, jenže teď už na hypotéky střední třída nedosáhne," okomentovala situaci pardubická realitní makléřka Štěpánka Mimrová.

Hypotéky by podle odhadů mohly zlevnit příští rok. Jak dlouho ale potrvá, než se realitní trh znovu oživí, je ve hvězdách. Ve velkých problémech jsou totiž i developeři. Ještě před pár lety, když například stavěli nějaký bytový komplex, měli už dopředu byty prodané, teď zájemce shánějí jen těžko.

"Stálo to rok úplně a prodaných máme zatím jen třetinu, museli jsme zvýšit standard, přidat podlahové topení, žaluzie," přiblížil developer Karel Pytloun.

A rovnice je jasná, když si lidé nemohou dovolit koupit vlastní bydlení, musí vzít zavděk tím nájemním. Podle některých černých scénářů se realitní trh v nejbližších letech vůbec nevzpamatuje a prý to povede až ke krachu mnoha firem, které obchod s nemovitostmi živí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.