Trh s nemovitostmi zamrznul. Lidé čekají na zlevnění hypoték

Obecně je k prodeji bytů a domů o desítky procent víc než vloni. Objem dojednaných prodejů se výrazně snížil a jestli se nyní něco prodává ještě poměrně dobře, jsou to menší byty. A také paradoxně ty velmi luxusní. Ty ovšem kupují bohatí lidé jako investici.

"Většina nemovitostí se neprodává, byty opravdu velmi málo. Trh stagnuje, trh s byty je nejhorší, to si kupuje ten, který nemá na dům, je to střední třída," řekla televizi Nova realitní makléřka Štěpánka Mimrová.

Podle ekonoma Štěpána Křečka ze společnosti BH Securities zájem neporoste, dokud se nesníží úrokové sazby hypoték.

Na Královéhradecku je nyní největší problém s prodejem velkých rodinných domů nebo panelákových bytů před rekonstrukcí. Ty na svého kupce čekají klidně i déle než půl roku.

[chooze:article;value:507708]

​Oproti loňsku tak zákonitě klesají i ceny nemovitostí. Když se prodávající snaží držet původní cenu, mnohdy spláče nad výdělkem.

Velké procento je nyní k prodeji rekreačních objektů – chat a chalup. Tady je změna trhu zřejmě nejrazantnější.

"O ně byl největší zájem během covidu, kdy bylo omezené cestování, teď se jich lidé zase snaží zbavit,“ vysvětluje ekonom Křeček.

Ekonomové předpokládají, že ceny nemovitostí budou klesat i nadále. To znovu povede k oživení trhu. Výrazně víc budou lidé nemovitosti znovu kupovat v okamžiku, kdy budou hypotéky výrazně levnější, než je současných více než 6 procent. To se stane pravděpodobně už příští rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.