Tři Čechy v Alpách zachraňovalo 14 lidí. Operace vyšla na stovky tisíc

Trojice Čechů se dostala do problémů minulý týden při šplhání na rakouský ledovec Grossglockner. Navzdory jejich lyžařskému a horolezeckému vybavení si nakonec ale museli zavolat pomoc.

"Záchranná akce byla nesmírně obtížná a náročná. V hustém sněhu vylezlo do místa 13 horských záchranářů a policista, kterým se nakonec Čechy podařilo zachránit po 15 hodinách," popsal portál Die Presse. 

[chooze:article;value:537093]

Do akce byl navíc povolán také vrtulník. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám a sněhové bouři se však nebylo možné k turistům s ním přiblížit. Následně jej tedy odvolali. Vše naštěstí dobře dopadlo a záchranáři mužům pomohli dostat se do bezpečí.

Záchrana ale nebyla zadarmo, Čechům vystavili pořádně tučný účet ve výši 21 500 eur (v přepočtu více než půl milionu korun), informoval portál Blick. "Účtuje se paušální sazba za hodinu. V tomto případě šlo o velkou operaci, protože se zapojilo více než 10 horských záchranářů. Paušální hodinová sazba je něco málo přes 1000 eur," nastínil Peter Tembler z tyrolské horské služby.

Kolem 16 tisíc si tak naúčtovala horská služba, dalších 5500 eur má připadnout policii za misi a let vrtulníku. Státní zastupitelství nyní zjišťují, zda jednání Čechů nebylo kvůli předpovídanému špatnému počasí nedbalé, uvedl portál Alpin.

V rakouských Alpách zemřel Čech. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.