Tři důvody ruských neúspěchů. Armádu na Ukrajině sužuje trojice "Š"

Ruskou armádu dlouhodobě provází takzvaná nesvatá trojice "Š" – šikana, šlendrián a šmelina. Šikana se podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra nejvíce odráží v nízké personální kvalitě, vojáci tak nevěří svým velitelům, čemuž nepomáhá ani rigidní způsob velení. Rigidní způsob vedení omezuje vlastní iniciativu důstojníků na nižších stupních velení. To se projevuje například také v nižší míře sebereflexe a schopnosti se z vlastních chyb poučit.

"Co se šmeliny týče, velká část zásob ruské armády se rozkradla, ruské armádě obrovská spousta věcí chybí. Například zpočátku neměli téměř vůbec zabezpečené vysílačky a používali obyčejné čínské přístroje, které se velmi jednoduše odposlouchávaly, dále na auta nasazovali čínské pneumatiky, které nevydržely dlouhodobé zatížení."

Jako typický příznak šlendriánu zmínil Visingr křižník Moskva, který byl chloubou ruské černomořské flotily. Nakonec jej zasáhly a pravděpodobně i potopily Ukrajinci vystřelené protilodní rakety Neptun: "Unikla zpráva k technické revizi, v níž se ukázalo, že ten křižník vůbec neměl funkční systém protivzdušné obrany. Ten systém tam fyzicky byl, ale vůbec nefungoval. Na problém bylo upozorněno, ale nic se s tím nedělalo."

[chooze:article;value:491632]

​Podobný šlendrián provázel i ruskou loňskou mobilizaci. Mobilizováni byli v některých případech muži, kteří měli zdravotní potíže vylučující či výrazně omezující vojenskou službu, případně vůbec neměli být mobilizovaní. Velmi často scházela výzbroj i výstroj, "mobíci" si ji tak museli kupovat za vlastní peníze. V některých případech neměli kde spát či co jíst. Následný mizerný výcvik se projevil i v těžkých ztrátách. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Ruské úřady se také snažily lákat dobrovolníky na zajímavé platy, které hlavně v periferních oblastech Ruska byly silně nadprůměrné. Jak ale už loni v září informovalo na základě zjištění zpravodajských služeb britské ministerstvo obrany, k vojákům se často jejich peníze nedostaly, nebo je obdrželi se zpožděním. "Jednak je to záležitostí nefunkční armádní byrokracie, ale nestandardním statusem operace na Ukrajině, objevují se ale také případy zpronevěry velícími důstojníky," uvedlo britské ministerstvo. Více si můžete přečíst v tomto článku na TN.cz.

Poslechněte si poslední vysílání z křižníku Moskva po zásahu protilodními střelami:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.