Tři evropské země uznají Palestinu. Rozpoutaly diplomatickou bouři

Rozhodnutí, které rozpoutalo diplomatickou bouři. Norsko, Irsko a Španělsko se rozhodly po desítkách let mlčení uznat Palestinu jako stát. Jinak podle nich na Blízkém východě mír nenastane.

"Nastal čas přejít od slov k činům a říci milionům trpících Palestinců, že jsme na jejich straně," řekl španělský premiér Pedro Sánchez. "Činíme tak proto, že věříme ve svobodu a spravedlnost jako základní principy mezinárodního práva," uvedl jeho irský protějšek Simon Harris.

[chooze:article;value:554688]

​Krok Norska, Irska a Španělska je klíčový. Evropští lídři doufají, že rozhodnutí pomůže ukončit boje v Pásmu Gazy a podpoří arabské země v tom, aby se zapojily do poválečné rekonstrukce.

Česko podle dřívějšího prohlášení ministerstva zahraničí samostatný nezávislý palestinský stát neuznává. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď nemá smyl Palestinu uznat, když není jasné, kdo a na jakém území ji představuje.

[chooze:article;value:556495]

​Proti je ale Izrael, který se v reakci rozhodl pro radikální krok, z Irska, Norska a podle Jerusalem Post i Španělska odvolá své velvyslance. Izrael čelí tento týden na mezinárodní úrovni extrémně silnému tlaku poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) požádal v souvislosti s boji v Pásmu Gazy o vydání zatykačů na izraelské představitele. Je mezi nimi i premiér Netanjahu.

"Návrh hlavního prokurátora ICC vydat zatykač na představitele demokraticky zvolené vlády společně s vůdci islamistické teroristické organizace je děsivý a zcela nepřijatelný," řekl k věci český premiér. Vedle Česka stojí pevně za Izraelem i Spojené státy. Představitelé americké Sněmovny reprezentantů dokonce zvažují na tribunál uvalit sankce.

"Palestinskou nezávislost nebo palestinský stát v určité diplomatické formě uznává spousta zemí světa. Je to spíše důležité gesto nebo symbolické gesto právě ve chvíli, ve které to přichází," poznamenal pro TN Live bezpečnostní analytik Josef Kraus.

"Je to podle mě něco, s čím Izrael musel tak trošku počítat, přece jenom těch států, které uznávají nějaký palestinský stát, je na té diplomatické úrovni relativně hodně," doplnil.

Téma rozebral bezpečnostní analytik Josef Kraus:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.