Tři favorité na příštího předsedu lidovců. Podívejte se, kdy by nahradili Jurečku

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek potvrdila důvěru předsedovi Marianu Jurečkovi, v čele strany i ministerstva práce a sociálních věcí může setrvat do říjnového sjezdu. Pokud by však rozhodovalo veřejné internetové hlasování, výsledek by nejspíš vypadal jinak.  

Na prvním místě se umístil Jiří Čunek s 3 409 hlasy, na druhém jihomoravský hejtman Jan Glorlich se 188 hlasy a třetí je Pavel Bělobrádek se 115 hlasy. Takový byl stav ankety TN.cz v neděli okolo desáté hodiny dopoledne. Čtenáři v ní vybírají předsedu lidovců. O tom, kdo se jím stane, ale ve skutečnosti rozhoduje sjezd strany, který se uskuteční letos v polovině října.

[chooze:article;value:539159]

​Čunek o své oblibě pochybuje

Čunka informace o anketě a jejím výsledku překvapila. "To je nějaké divné, tak oblíbený nemůžu být. V politice už jsem zažil mnoho cest nahoru a dolů. Teď jsem ale senátorem a starostou Vsetína, čemuž se věnuji na sto procent," reaguje na hlasování Čunek.

"Budu kandidovat na hejtmana Zlínského kraje, a co bude na podzim a jaká bude situace – o tom zatím neuvažuji. Když máte mnoho cílů, tak většinou oslabíte svou pozornost a neplníte věci, které máte dělat teď. A toho se chci vyvarovat," říká senátor a politik ze Vsetína.

[chooze:article;value:539070]

​O tom, jestli by případnou kandidaturu na předsedu strany přijal, se prý rozhodne až krátce před podzimním sjezdem KDU-ČSL, i když přiznává, že ho mnoho straníků přemlouvá už teď. Pokud by se rozhodl výzvu přijmout, nezalekl by se ani toho, že by se zároveň nejspíš mohl stát i členem vlády. "To není nic, s čím bych se nesetkal," naráží Čunek na skutečnost, že byl v letech 2007 až 2009 kromě asi čtyřměsíční přestávky místopředsedou Topolánkovy vlády a ministrem pro místní rozvoj. KDU-ČSL předsedal v letech 2006 až 2009.

Na druhé příčce se, podle stavu hlasování ze sobotního dopoledne, s velkým odstupem ve čtenářské anketě TN.cz umístil jihomoravský hejtman Jan Grolich. Ten by byl ochoten přijmout kandidaturu na předsedu strany jen za určitých podmínek.

"Pro mě by postrádalo smysl jít do varianty, že se jen vymění předseda," řekl Grolich pro Seznam Zprávy. O kandidatuře by podle webu uvažoval, jen kdyby lidovci volali po komplexnějších změnách uvnitř své strany.

Bělobrádek letos kandidovat nebude

Třetí v anketě Pavel Bělobrádek prý letos na post předsedy strany kandidovat nebude. "Já si myslím, že ještě nejsme v takové situaci, abych musel přijít. Pokud ale o to někdo bude stát, tak jsem k dispozici a chci KDU-ČSL pomoci k úspěchu z jakékoli pozice," říká pro TN.cz Bělobrádek, jenž je místopředsedou lidoveckého poslaneckého klubu a náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje. Své straně už předsedal v letech 2010 až 2019.

Pro současné vedení strany má jasný vzkaz: "Měli by zlepšit svou politickou práci, abychom lépe oslovili voliče. Musíme být pro ně i více srozumitelní."

Pod Jurečkou se houpe židle. Část lidovců chce co nejdřív sjezd (17/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.