Tři měsíce pekla. Meteorologové ukázali, co předpovídají modely na léto

Meteorologové dlouhodobě upozorňují na to, že Evropu čeká další neobvykle horké léto. Podle předpovědí se může navíc jednat o vůbec nejteplejší v historii měření, píše web Euronews. "Je neuvěřitelně obtížné přesně předpovědět počasí na měsíce dopředu, nikdo nemá křišťálovou kouli. Je to těžké i na týdny a někdy i na dny," řekla meteoroložka Tamsin Greenová ze střediska Weather & Radar. Důvodem má být podle ní extrémně proměnlivé počasí v celé Evropě, které navíc ovlivňují různé faktory.

Aktuálně to podle Greenové ale vypadá, že červen, červenec i srpen budou skutečně teplotně nadprůměrné. Vysoké teploty by měly zasáhnout hlavně jižní a východní Evropu. Nadprůměrné srážky by se pak měly vyskytovat v západní Evropě v červnu a v jižní Evropě v červenci. Nejméně srážek pak meteorologové očekávají v srpnu, a to napříč kontinentem.

"Sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, se shodují, že v Evropě střední a potažmo nad starým kontinentem máme před sebou další teplotně nadprůměrné léto," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:557274]

Proměnlivé počasí v Evropě ovlivňuje mnoho různých faktorů. Svět se v současné době nachází v přechodné fázi mezi klimatickými jevy El Niño a La Niña, což je hraje "zásadní" roli v určování globálního počasí a teplotních vzorců.

Ačkoliv je cyklus ENSO aktuálně v neutrální fázi, která by měla vydržet minimálně do začátku léta, účinky jevu El Niño stále doznívají. Aktuální předpovědi podle portálu Climate Prediction Center uvádějí 49% šanci, že jev La Niña se vyvine už v období od června od srpna. 

"V posledních měsících jsou teploty vzduchu a oceánů stále astronomicky vysoké. Nadále přetrvávají,“ řekla Greenová. Vysvětluje to na principu "dominového efektu". Počasí na jednom místě totiž může ovlivnit počasí na druhé straně planety.

[chooze:article;value:556590]

Hlavní roli v souvislosti s neustálým oteplováním podle ní hraje klimatická krize. "Jedna věc, která je obrovským, nepopíratelným faktorem, který nemůžeme ignorovat, je to, že neustále překračujeme teplotní rekordy," upozornila na rostoucí teploty.

"Posledních deset let bylo nejteplejších v historii, přičemž k většině oteplování Země došlo za posledních 40 let. Duben 2024 přichází jako 11. nejteplejší měsíc v řadě," zdůraznila. Od roku 2000 došlo k 23 z 30 nejkrutějších vln veder na kontinentu. Pět jich pak bylo za poslední tři roky.

Z toho důvodu Greenová věří, že rok 2024 bude pravděpodobně pokračovat v tradici lámání rekordů. "Navzdory tomu, jak se mohou předpovědi utvářet, trendy rostoucích globálních teplot jsou nepopiratelné," uzavřela meteoroložka.

Varování meteorologů: Nic horšího Evropa nezažila. Udeří "mega vlna" veder (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.