Tři miliony Němců žijí bez internetu. Většinou nejde o seniory

Když 32letému Berlíňanovi zazvoní mobil, je to trošku nostalgie. Vlastní totiž desítky let starou Nokii, která toho kromě volání a posílání sms moc neumí. Benno je ale za to rád.

"Když mi takhle zazvoní telefon někde ve společnosti, všichni se začnou okamžitě smát," řekl Benno Flügel, který žije offline. Benno žije bez chytrého telefonu, tedy aplikací a sociálních sítí, už několik let. Vlastní počítač, který je sice k internetu připojený, používá ho ale jen k práci. Když chce vyrazit někam, kde to nezná, mapu v telefonu nemá a trasu si musí předem postaru naplánovat.

[chooze:article;value:548769]

"Můžu volat a psát smsky, a to mi stačí. Když někam jedu, tak si prostě předtím sednu a naplánuji si to do posledního detailu," uvedl. Podobně jako Benno smýšlí v 83milionovém Německu cca 4 procenta obyvatel. Podle Spolkového statistického úřadu tam žijí offline, tedy bez přístupu k internetu, tři miliony lidí. 

V České republice používá chytrý telefon až 82 procent lidí starších 16 let. A podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) si v roce 2023 v tříměsíčním sledovaném období stáhlo aplikaci do telefonu 61 procent lidí, evropský průměr za stejné období byl přitom 52 procent.

Například mezi lidmi do 55 let používalo internet 99 procent. Naopak mezi osobami staršími 75 let bylo online pouze 34 procent osob.

[chooze:article;value:547728]

Nebýt on-line je dnes vlastně i podstatně dražší a zabere to mnohem víc času, když něco potřebujete například v bance, musíte tam zajet a počkat. Stojí to mnohem víc úsilí.

Podle evropských statistik z roku 2022 jsou nejvíc online obyvatelé Lucemburska a Dánska, naopak nejméně v Unii používají internet v Chorvatsku a v Bulharsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.