Tři náhlá úmrtí českých diplomatů v zahraničí. Šetřete se, vzkázal Lipavský

[chooze:gallery;value:31168]

​Během posledních pěti měsíců zemřeli tři čeští diplomaté. Ministerstvo zahraničí loni v listopadu informovalo o úmrtí velvyslankyně ve Švýcarsku Kateřiny Fialkové (55). O tři měsíce později pak zemřel velvyslanec v Polsku Jakub Dürr (46) a v březnu zástupkyně velvyslance v Izraeli Monika Studená (50).

V návaznosti na události uplynulých měsíců poslal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský diplomatům dopis, o kterém informoval deník Seznam Zprávy. V něm je ministr údajně vyzval k opatrnosti. "Každá práce má své zdravé hranice," napsal.

Diplomaté by podle ministra měli při výkonu své práce dbát nejen o své fyzické, ale i duševní zdraví. Jejich práce není totiž jen prestižním zaměstnáním, ale i velmi náročná. Tu představují nejen některé neklidné oblasti, ale i přesouvání po světě, kterému diplomaté čelí, a to mnohdy s celými rodinami.

[chooze:article;value:496860]

​Série náhlých úmrtí

Velvyslankyně ve Švýcarsku Kateřina Fialková zemřela 1. listopadu 2022 v Bernu. Bylo jí 55 let. Na poli české diplomacie se pohybovala asi třicet let. "Velvyslankyně Fialková patřila ke generaci českých diplomatů, která přivedla Českou republiku nejen do NATO, ale i do Evropské unie, aby naše země byla ukotvena v západním světě," vzpomínalo ministerstvo.

Velvyslanec v Polsku Jakub Dürr působil v české diplomacii více než 12 let. "Pro českou diplomacii udělal mnoho nejen v Polsku, v minulosti neúnavně prosazoval naše zájmy v Evropské unii, evropským záležitostem se s houževnatostí věnoval i v ústředí," uvedl tehdy ministr Lipavský.

Monika Studená, zástupkyně velvyslance v Izraeli, zemřela 11. března. "Předčasný odchod Moniky Studené je další obrovskou profesní ztrátou pro českou zahraniční službu a politiku, ale zejména je nezměrnou ztrátou lidskou," napsalo ministerstvo.

Černínský palác ani v jednom případě neuvedl přesnou příčinu smrti diplomatů, vždy uvedl, že šlo o náhlé úmrtí. 

Fiala se sešel s Lipavským. Řešili pomoc při obnově Ukrajiny nebo předsednictví V4:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.