Tři scénáře budoucnosti. Odboráři řekli, jak si představují další protivládní kroky

Odboráři v pondělí vyrazili do ulic a vstoupili do stávky proti vládním úsporným opatřením. Někteří jen do symbolické v řádu jednotek hodin, učitelé pak do celodenní. Už tehdy od odborových předáků zaznívala slova o tom, že tyto akce byly teprve začátkem, pokud jim vláda Petra Fialy (ODS) urychleně nezačne naslouchat.

Redakce zpravodajství TV Nova proto oslovila zástupce nejdůležitějších odborových organizací, aby svůj další postup nastínili. A sice šéfa největší odborové centrály Josefa Středulu, předsedu druhé největší odborové centrály Bohumíra Dufka a předsedu největšího odborového svazu Romana Ďurča.

[chooze:article;value:530955]

Josef Středula – Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS)

Předseda největší odborové centrály už v den stávky naznačil, že důležitou roli sehraje postoj vlády na setkání tripartity 4. prosince, kde se má probírat výše minimální mzdy. I o den později zopakoval, že odbory chtějí hlavně jednat. Věří přitom, že tentokrát bude vláda otevřenější odborářským návrhům.

"Pokud je vláda schopná vnímat realitu života v České republice – obrovský propad reálných mezd a hrozbu snížení konkurenceschopnosti firem kvůli cenám energií, tak si myslím, že by měla opravdu co nejrychleji sednout za jednací stůl a společně s námi a zaměstnavateli hledat řešení," prohlásil.

[chooze:article;value:530814]

Bohumír Dufek – Asociace samostatných odborů (ASO)

To podle šéfa ASO Bohumíra Dufka přijdou na řadu nejspíše delší stávky a protesty, jejichž tlak už vláda nevydrží. "Buď s námi vláda začne jednat, nebo proběhnou akce, které ji donutí, aby s námi jednala a slyšela občany České republiky. Myslím si, že nám to možná ani tolik práce nedá. Blíží se volby jak do evropského, tak do českého parlamentu. A já věřím, že se vládní strany pokusí vyjít svým voličům naproti," nechal se slyšet.

Zatím tomu podle něj ale bylo naopak a vláda se chovala jako hluchá. "Koalice je politicky nesourodá a absolutně nestabilní. Veškerou vyjednávací energii tak vyčerpali na komunikaci mezi sebou a na nás a na podnikatele už jim nezbýval čas," tvrdí. Setkání tripartity jsou tak podle něj prakticky k ničemu. "Neplynou z nich žádná usnesení," vysvětlil.

[chooze:article;value:530671]

Roman Ďurčo – Odborový svaz KOVO

Také Ďurčo je připraven na vládu dále zatlačit. "Budeme to v tomto týdnu vyhodnocovat, ale jsme odhodlaní protesty stupňovat. Míč je nyní na straně vlády. Čekáme, jestli se ta jednání nyní konečně rozběhnou," prohlásil.

Velkou naději na úspěch prý však nevidí, a to přesto, že je prý povahou optimista. "Jednání probíhají už půl roku a nedospěli jsme k žádnému výsledku. Vláda s námi vede sociální monolog a na jednáních není ochotná ustoupit ani v jednom bodě," postěžoval si. Odmítl také tvrzení premiéra Fialy, že by za kroky odborů byly politické ambice.

Fiala odmítá jednat pod tlakem odborů. Arogantní a urážlivé, hodnotí opozice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.