Tři útoky za 24 hodin. Na Slovensku hlásí další napadení medvědem

S útoky medvědů se na Slovensku v posledních dnech roztrhl pytel. Během 24 hodin tam evidují hned tři. První se odehrál v pátek v lese u Sučan v blízkosti národního parku Velká Fatra, kam se muž vypravil se svým psem. Cestu tam zkřížil dospělé medvědici, která neměla moc dobrou náladu a na muže zaútočila. 

O události jako první informovala televize TA3, podle které byla medvědice zhruba osmnáctiletá. Muž měl u sebe svou legálně drženou zbraň a šelmu se nejprve pokoušel zastrašit varovnými výstřely. Od útoku ji ale neodradily, zastavila ji až smrtelná rána, kterou muž vypálil na poslední chvíli. Medvědice už v tu chvíli byla přibližně metr od něj. 

"Ihned po nahlášení útoku jsme s kolegou vyrazili na místo a vyslechli muže, na kterého vyběhl z hustého křoví u cesty medvěd," řekl tiskové agentuře TASR Marek Veverica ze severního zásahového týmu pro medvěda hnědého, který je součástí Státní ochrany přírody. Spolu s policií zabezpečili lokalitu a mrtvou medvědici předali mysliveckému sdružení. 

[chooze:article;value:512272]

Druhý útok se stal v sobotu ráno u Liptovského Hrádku v Žilinském kraji nedaleko místa prvního napadení. "V 7:30 jsme přijali volání o pomoc pro zraněného 58letého muže, kterého údajně napadl medvěd. Vyslaní záchranáři ho ošetřili. Měl povrchové poranění ramene a otevřenou ránu na lýtku," řekla agentuře TASR mluvčí záchranářů Alena Krčová. Posléze ho převezli do nemocnice. 

Podle ochránců šelma muže pokousala, když si šel zaběhat. Jeho zranění je vážné, je ale mimo ohrožení života. 

Odpoledne do terénu vyjížděli i členové zásahového týmu pro jih. U obce Drienovo v okrese Krupina se odehrál třetí útok medvěda. "Lesního pracovníka při práci napadl medvěd. V sebeobraně na útočícího medvěda několikrát vystřelil z legálně držené zbraně," uvedli ochránci s tím, že muž neutrpěl žádné zranění. V jakém stavu skončilo zvíře, tamní média zatím neuvádí. 

Na Slovensku k útokům medvědů dochází poměrně často, jen výjimečně ale takové setkání končí smrtí člověka. V novodobé historii se takový případ stal jeden, a to v roce 2021. Jednalo se o 57letého muže, kterého medvěd zabil v Liptově na hranicích Žilinského a Banskobystrického kraje. 

Podívejte se na trik, jak odehnat medvěda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.