Tři zmrzlí jsou tady. Zahrádkáři mají strach z návratu mrazíků

Pan Pavlíček z Rantířova na Jihlavsku už v sobotu večer svá čerstvě vysazená rajčata zabalil. Raději. Ledoví muži jsou tu. "Zakrývám to, protože teď tu bylo -1 stupňů a bál jsem o své sazenice," popsal.

Pankrác, Servác a Bonifác letos dorazili o něco dříve. Vinaři a sadaři by mohli vyprávět. V minulých dnech jim kvůli nočním a ranním mrazíkům na mnoha místech republiky pomrzla úroda.

"Ledoví muži letos přišli s předstihem, s přízemními mrazíky jsme se setkávali od čtvrtka do soboty v deseti centimetrech nad zemí, ojediněle klesala teplota až k -5 stupňům Celsia," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:554769]

Jinak už se ale v posledních letech ledoví muži spíše oblékali do šortek a triček s krátkými rukávy. "Když se podíváme na posledních 60 let třeba na stanici Praha-Ruzyně, tak se ledoví muži objevili pouze ve třech procentech případů, také tři procenta případů přinesla tropické teploty," doplnila meteoroložka.

Zahrádkáři, vinaři a sadaři mohou být už snad klidní. "Přízemní mrazíky už do konce května neočekáváme," avizovala Honsová. V dalších dnech nás čeká polojasné nebo deštivé počasí s teplotami v noci okolo deseti a přes den až okolo 25 stupňů Celsia.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.