Tribunál v Haagu vydal zatykač na Putina. Obvinil ho z válečných zločinů

Tribunál v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Soud to oznámil v pátek odpoledne.

Putina obvinil z několika válečných zločinů, kromě útoků na civilní infrastrukturu na Ukrajině i z "deportace obyvatelstva (dětí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska".

"Existují racionální důvody se domnívat, že pan Putin za tyto zločiny nese individuální trestní odpovědnost," konstatoval předseda tribunálu Piotr Hofmański.

[chooze:article;value:495289]

Zatykač soud vydal i na Marii Aleksejevnu Lvovovou-Belovovou, komisařku pro práva dětí v Kanceláři prezidenta Ruské federace. "Zločiny měly být páchány na ukrajinském okupovaném území nejméně od 24. února 2022," dodal Hofmański.

"Kola spravedlnosti se točí. Tleskám rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat zatykače na Vladimira Putina a Marii Lvovovou-Belovovou kvůli násilnému převozu ukrajinských dětí. Mezinárodní zločinci se budou zodpovídat za krádeže dětí a další zločiny," přivítal krok ICC ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Podobně reagoval i šéf české diplomacie Jan Lipavský. "Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese má stát před soudem. Vítám, že Mezinárodní trestní tribunál k vydání zatykače na Putina přistoupil," uvedl.

Ukrajina čelí ruské invazi už přes rok, za tu dobu napočítala přes 70 tisíc válečných zločinů, kterých se měli dopustit ruští vojáci. Jedná se o mučení, únosy a vraždy, připomněl list Kurier.

[chooze:article;value:495411]

Rusko původně patřilo k signatářům Římského statutu, který ICC zřizuje, v roce 2016 ale svůj podpis stáhlo. "Rozhodnutí soudu nemají pro naši zemi žádný význam. Rusko s tímto orgánem nespolupracuje," reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na telegramu.

Postup soudu uvítal i český premiér Petr Fiala (ODS). "Vydání zatykače na Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů jasně ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním řádem Rusko na Ukrajině postupuje. V tuto chvíli je důležité, aby mezinárodní společenství pokračovalo v silné podpoře ukrajinských obránců, kteří bojují nejen za svoji vlast, ale za bezpečnost celé Evropy," napsal předseda vlády na twitteru.

Rovněž české ministerstvo zahraničí vítá, že soud v Haagu vydal zatykač na ruskou hlavu státu a že tak učinil v krátké době.

Třes a svírání stolu. Putinův zdravotní stav se prý zhoršuje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.