Tříleté dítě na Novojičínsku se přiotrávilo drogou HHC. Vypilo náplň do e-cigarety

Zdravotníky na dětském oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín o letošních prázdninách zaměstnalo hned několik úrazů v souvislosti s požitím moderních "legálních" drog, které jsou volně dostupné. Stále častěji se přitom lékaři setkávají s tím, že děti experimentují právě s drogami a alkoholem.

"Od začátku léta jsme v naší nemocnici ošetřovali nejčastěji úrazy hlavy či dlouhých kostí. Měli jsme tady ale i děti, které měly otravu alkoholem, návykovými látkami nebo se poranily následkem užití volně dostupné drogy," uvedla primářka dětského oddělení Michaela Syrovátková.

[chooze:article;value:496759]

Všechny nejvíce udivil věk nejmladšího pacienta. "Většinou to jsou děti v pubertě. Věk toho nejmladšího nás ale překvapil. Byly mu teprve tři roky," přiblížila Syrovátková.

Dítě skončilo v nemocnici poté, co se přiotrávilo drogou HHC. Vypilo totiž tekutou náplň určenou k elektronickému kouření, takzvanému vapingu. Okolnosti a druh poranění ale primářka blíže nespecifikovala.

Účinky HHC jsou přitom podobné jako v případě THC, protože obojí se získává z konopí. Podle lékařů je alarmující, že látky typu kratom nebo HHC si děti mohou volně koupit z automatů, které jsou umístěné v hypermarketech či na ulici.

Čím je navíc dítě mladší, tím větší nebezpečí následků po požití těchto látek hrozí. A rozhodně neplatí, že s dosažením plnoletosti se riziko následků užívání drog snižuje. "U dětí může vzniknout alkoholová či drogová závislost velice rychle," doplnila Syrovátková.

Od začátku prázdnin ošetřili novojičínští lékaři celkem 150 dětí. Syrovátková upozornila, že dětské úrazy se odehrávají častěji v době, kdy děti nejsou pod dohledem dospělých. "Pády ze schodů, z nábytku, opařeniny či otravy léky. Vzácností nejsou ani pokousání od domácích mazlíčku," popsala primářka.

České děti si oblíbily nebezpečnou drogu. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.