Tripartita jednala o platech nepedagogů. Řešením by mohla být zaručená mzda

Platy kuchařek, uklízeček nebo školníků jsou hlavní příčinou aktuální nespokojenosti školských odborářů a byly i jedním z hlavních důvodů školské stávky. "Ve školství hledáme cestu, jak minimalizovat negativní dopady na tyto zaměstnance. Je potřeba říct, že ve třetím čtvrtletí tohoto roku rostly meziročně platy nepedagogů v našich školách o 11 procent," uvedl Bek.

"Nyní, ač jsou nedílnou součástí školy, je opravdu často musíme doplácet, abychom na jejich výplatní pásce dosáhli na minimální mzdu," okomentovala členka výkonného výboru Učitelské platformy Jana Servusová.

Ministerstvo chce jejich výši upravit pomocí zaručené mzdy. Jednat by o tom měla ve středu vláda. "Nemůžeme srovnávat plat kuchaře někde v restauraci s platem kuchařky ve školní jídelně, kde je to diametrálně nižší," upozornil František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

[chooze:article;value:531654]

​"Je pravda, že v některých lokalitách, jako je třeba Praha, kde je významně vyšší životní úroveň i vyšší platový průměr, tak shánět pracovníky za tyto peníze je poměrně velký problém," uvedl předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček.

Školská tripartita se v úterý zabývala i maximálním počtem hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu, tedy takzvanými PHmaxy. "Tam teď pracujeme po připomínkách s variantou 95procentní hladiny maxima pro základní i střední školy, což se zdá, že je varianta, která je pro většinu aktérů přijatelná," uvedl Bek.

"Chceme otevřít diskuzi, co s malými školami, jestli je skutečně ta státní zakázka bude spojovat do větších celků, aby byly ekonomicky výhodnější, protože pro ně bude snížení proplácených hodin nejdrastičtější," doplnila Servusová.

Ministr školství Bek bude s Učitelskou platformou a školskými odbory jednat znovu v pátek. Další jednání pak mají naplánované na 15. prosince.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.