Tripartita se zabývala protesty zemědělců. Odboráři z jednání předčasně odešli

V pondělí odpoledne se sešli zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Představitelé Českomoravské komory odborových svazů odešli předčasně. Nesouhlasí totiž se způsoben přípravy důchodové reformy, jež má mimo jiné zvýšit věk pro odchod do penzí.

Členové tripartity ale řešili také další témata, včetně například protestů zemědělců, vyřizování dotací nebo situace na trhu. "Farmářům vadí například nízké výkupní ceny některých komodit, což se samozřejmě projevuje v ekonomice jednotlivých zemědělských podnikatelů. Situace není jednoduchá a celý sektor se také potýká s velkou byrokracií. Jako vláda ale můžeme jasně doložit, že se nám podařilo snížit některé kontroly," uvedl po jednání tripartity ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Jednali též o pomoci se škodami po nedávných mrazech. Podle vlády letošní rozpočet počítá na zemědělské národní dotace s částkou až 2,5 miliardy korun. "Snažíme se nalézt pomoc na národní i evropské úrovni. Díky ministru Jurečkovi hledáme způsob pomoci i pro velké podniky. Ty pro své zaměstnance teď nebudou mít rok práci a řešíme, jak je udržet," dodal Výborný.

[chooze:article;value:553601]

Dále bylo na programu i projednání modelu duálního vzdělávání, který chystá ministerstvo školství. Ten by měl spojit školní odbornou přípravu s praxí. Řeší se též ověřování způsobilosti k poskytování praktického vyučování či možnosti jeho úhrady. 

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.