Trojice Čechů se za záchranu v Alpách nedoplatí. Účet je astronomický

Do problémů se minulý týden dostala trojice Čechů, kteří vyrazili na túru u jižního úbočí rakouského ledovce Grossglockner s lyžařským a horolezeckým vybavením. 57letý muž a 40letí bratři vyrazili na výpravu v sobotu kolem 6. hodiny ranní hned po osmihodinové cestě autem, píše web Salzburg24.at.

Výprava se ovšem zkomplikovala a muži potřebovali pomoc, o kterou si zavolali ve 22:45. Celá extrémně náročná akce horských záchranářů a alpské policie pak trvala dalších 15 hodin. K záchraně mužů došlo na poslední chvíli, uvedl web Heute.at.

V až půl metru čerstvého sněhu zasahovalo 13 horských záchranářů a alpských policistů a na místo, kde byli muži, se slanili pomocí 200 metrů dlouhého lana. Záchrana pomocí policejního vrtulníku Libelle předtím selhala, protože kvůli bouři nebylo možné se k Čechům přiblížit.

[chooze:article;value:536842]

​Toto úsilí záchranářů rozhodně nebylo zadarmo. Rakušané proto nyní Čechům připravili účet na 21 500 eur (v přepočtu přes půl milionu korun), informoval deník Blick. Horská služba si konkrétně naúčtovala 16 000 eur (zhruba 400 tisíc korun) a dalších 5 500 eur (přes 130 tisíc korun) stojí mise vrtulníku.

Šéf místní horské záchranné stanice Peter Trembler označil celý plán českých horolezců za "šílený". "Pokud si všimnu, že se dostávám do problémů, otočím se a nebudu se snažit svůj vrcholný projekt uskutečnit násilím," řekl rozzlobeně. 

V rakouských Alpách se minulý týden zřítila lanovka. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.