Moderní bydlení

Trojnásobná rakovina. Oblíbená herečka si vyslechla zdrcující diagnózu

[chooze:gallery;value:37769]

​Padesátiletá americká herečka šokovala fanoušky minulý týden, když na instagramu informovala, že prodělala rakovinu. "Nikdy jsem si nemyslela, že budu něco takového říkat, ale nedá se nic dělat. Loni v prosinci mi diagnostikovali rakovinu prsu. Po operaci, chemoterapii a ozařování můžu konečně říct, že už nemám rakovinu," napsala.

Nešlo ale o běžnou rakovinu prsu. Lékaři jí diagnostikovali triple-pozitivní karcinom. "Rakovina prsu je trojnásobně pozitivní, pokud má receptory pro estrogen, receptory pro progesteron a vysoké hladiny proteinů HER2, které působí jako receptory," uvádí web Breastcancer.org.

[chooze:article;value:577707]

​"Když se hormony navážou na své receptory, přimějí buňku k růstu. Příliš mnoho proteinů HER2 způsobuje, že buňky nekontrolovaně rostou a dělí se," dodal web. Jak uvádí BBC, pro takovou rakovinu existuje specializovaná léčba, která se zaměří právě na zmíněné hormony. Postihuje asi 10 % žen, které se s rakovinou prsu potýkají.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jenna Fischer (@msjennafischer)

"Naštěstí se podařilo rakovinu zachytit brzy a nerozšířila se do lymfatických uzlin nebo do celého mého těla. Ale kvůli agresivní povaze triple-pozitivní rakoviny prsu stále vyžadovala chemoterapii a ozařování, aby se nevrátila," popsala léčebný proces herečka.

"V únoru jsem zahájila sérii dvanácti chemoterapií a v červnu jsem zahájila tři týdny ozařování. A i když se nadále léčím infuzemi Herceptinu a denní dávkou Tamoxifenu, s radostí mohu konstatovat, že se cítím skvěle," pokračovala.

[chooze:article;value:579080]

​Dařilo se jí ale prý skrývat následky léčby. "Díky parukám a kloboukům jsem však byla schopná to skrýt, počkat a oznámit vše až teď," uvedla. "Každý, kdo bojoval s rakovinou ví, že to změní váš život. Všechno bylo o doktorech, testech a léčbě. Všechno se točí kolem rakoviny," popsala, jak jí nemoc změnila život.

Ostatní ženy vyzvala, aby chodily na vyšetření. "Kdybych čekala ještě půl roku, všechno mohlo být mnohem horší," napsala. Nepodceňujte své vyšetření na mamogramu. Poslechněte Pam. Michael měl pravdu. Kontrolujte si je, dámy," inspirovala se Fischerová hláškou z oblíbeného seriálu.

Rakovině prsu se vloni věnovaly i Televizní noviny. Podívejte se na reportáž (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.