Tropická bouře Beryl zesílila na hurikán. Karibik se připravuje na nejhorší

Turisté, které museli italští záchranáři z alpského městečka Cogne evakuovat vrtulníky, si takto dovolenou asi nepředstavovali. Oblast je kvůli povodním kompletně odříznutá od zbytku civilizace. Kromě problémů s pitnou vodou tam mají trable i s internetem a mobilními sítěmi.

Víkendové bouře, které zasáhly Itálii, Švýcarsko, Belgii nebo Francii, mají na svědomí už sedm mrtvých. Tři lidé zemřeli ve Francii poté, co na jejich auto spadl strom. Ve Švýcarsku má živel čtyři oběti.

S nelehkou situací se potýká i Řecko. Tamní hasiči se pod kontrolu snaží dostat lesní požár, který se rozšířil v okolí hlavního města Athén. Oheň už tam má na svědomí jednu oběť. Dva další lidé jsou zranění. Popelem lehly desítky domů.

[chooze:article;value:559981]

​"Všechno shořelo. Všechno moje vybavení. Nic se mi nepodařilo zachránit," popsal pán, který v Řecku žije. "Zkoušeli jsme to hasit vodou, ale foukající vítr ten oheň přenášel na stromy a všechno shořelo. Naše slepice, všechno," dodala obyvatelka.

Na nejhorší se připravují i obyvatelé Karibiku. Tropická bouře Beryl, která v posledních hodinách zesílila na hurikán čtvrtého stupně z pěti, už dorazila k souostroví Grenadiny.

"Očekáváme život ohrožující nebezpečí. Hrozí také katastrofální škody spojené s hurikánem pohybujícím se v oblasti," upozornil ředitel National Huricane Center Michael Brennan. Hurikán má provázet vítr o rychlosti až 215 kilometrů za hodinu. Varování platí zejména pro Grenadiny, Grenadu, Barbados a ostrovy sv. Lucie a sv. Vincenc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.