Tropická zahrada uprostřed Ostravy. Město otevřelo největší motýlí centrum

V tropické zahradě, ve kterou se proměnil jeden z domů v centru Ostravy, je k vidění i motýl zvaný obří sova. Ve volné přírodě žije hlavně v Amazonském pralese a ve Střední Americe. "Obří sova se mu říká právě kvůli tomu oku sovímu, které vzniklo evolučně, aby tento motýl odháněl své predátory jako sova," vysvětlil provozovatel Motýlího domu Ostrava Lukáš Červený.

Návštěvníkům má ostravské motýlí centrum připomínat odlehlý ostrov v Pacifiku. Tropičtí motýli nemají strach z člověka a neustále se snaží o kontakt s návštěvníky. "Vlastně nás ochutnávají, proto si na nás sedají," nastínil Červený.

[chooze:article;value:437922]

"Jeden ze mě vůbec nechtěl sesednout, on se mě pořád držel jako klíště," popsal jeden z návštěvníků. "Já si je fotím, protože Ostrava je taková někdy šedá, aspoň kousek přírody tady v centru. Je to takové barevné," přidal se další.

V motýlím centru je průměrně 28 °C a 80% vlhkost. V podobných podmínkách žijí motýli v přírodě. Motýli žijí přibližně měsíc, provozovatelé proto dováží každý týden přibližně 400 kukel.

V centru je také líheň, kde návštěvníci mohou sledovat, jak se motýli líhnou z kukel. "Musíme počkat, až sletí. Ale ti, co ještě visí na své kukličce, ještě nemají ta křídla tak suchá a nebyli by schopní odletět," uvedla pokladní z Motýlího domu Ostrava Veronika Bůžková.

Společně s motýli žijí v tropické zahradě také želvy nebo křepelky a zebřičky. Zakoupením vstupenky lidé přispívají na ochranu míst, kde tropičtí motýli přirozeně žijí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.