Trosky ponorky Titan dorazily na pevninu. Pravděpodobně obsahují i ostatky posádky

[chooze:gallery;value:32270]

​"Lékaři ze Spojených států provedou formální analýzu předpokládaných lidských ostatků, které byly pečlivě vyzvednuty," uvedla pobřežní stráž. Podle informací zveřejněných v její tiskové zprávě byly pozůstatky nalezeny v troskách ponorky.

Na palubě Titanu byli podle CNN britský průzkumník Hamish Harding, francouzský odborník na ponorky Paul-Henri Nargeolet, pákistánsko-britský magnát Shahzada Dawood a jeho syn Suleman a Stockton Rush, generální ředitel provozovatele ponorky OceanGate Expeditions.

[chooze:article;value:510435]

Celá posádka pravděpodobně zahynula v okamžiku, když ponorka srovnatelná s velikostí SUV implodovala pod drtivým tlakem severního Atlantiku v hloubce více než tří kilometrů. Vyzvednuté trosky budou nyní převezeny do jednoho z amerických přístavů k další analýze, uvedla pobřežní stráž.

"Ještě je třeba vykonat značné množství práce, abychom pochopili faktory, které vedly ke katastrofálnímu zničení Titanu, a pomohli zajistit, aby se podobná tragédie neopakovala," uvedl vedoucí americké námořní vyšetřovací komise kapitán Jason Neubauer.

https://twitter.com/CNN/status/1674181485882949637

Televizní záběry pořízené v terminálu kanadské pobřežní stráže v St John's na Newfoundlandu ukazují, jak jsou na přepravní plavidlo nakládány kusy z podmořského plavidla. S největší pravděpodobností se jedná o příďový kužel ponorky Titan a boční panel, ze kterého visí elektronika a dráty.

Newyorská společnost Pelagic Research, která vlastní dálkově ovládané vozidlo Odysseus používané při pátrání po nešťastné ponorce, uvedla, že její pátrací a záchranná operace na moři skončila.

Zástupci společnosti zase uvedli, že nemůžou komentovat ani poskytovat žádné informace související s vyšetřováním zkázy ponorky Titan. Společnost uspořádá tiskovou konferenci na své provozní základně ve státě New York až poté, co se celý její tým vrátí z pátrací akce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.