Trosky záhadných objektů se nedaří najít. Američané pátrání odvolali

Záběry pořízené jedním z rybářů na začátku února na pláži v Jižní Karolíně zachytily experty, kteří z Atlantiku vytahovali trosky čínského špionážního balónu. O den dřív ho sestřelilo americké letectvo. Trosky dalších tří objektů, které v první polovině února také zasáhly americké rakety, se už ale nejspíš nikdy nenajdou.

Vláda pátrací týmy odvolala. "Na místě panují velmi složité podmínky, takže bude velmi obtížné tyto předměty najít. A i pokud bychom je našli, bude těžké provést forenzní analýzu, abychom je mohli identifikovat," řekl koordinátor strategické komunikace Spojených států John Kirby.

První ze sestřelených předmětů leží někde v ledu nebo moři na severu Aljašky, druhý pohltila hustá divočina kanadského Yukonu a třetí dopadl na dno Huronského jezera. Co byly zneškodněné objekty zač, se tak svět nejspíš nedozví.

[chooze:article;value:489907]

​To, že tři záhadné předměty nijak nesouvisí se špionážními hrami, už ve čtvrtek přiznal prezident Joe Biden. Podle odborníků mohlo jít o meteorologická zařízení nebo civilní balóny, které představovaly riziko maximálně pro leteckou dopravu. Už se objevily názory, že mohlo jít i o běžně prodávané meteobalóny za přibližně 500 korun. Armáda proti nim přesto vyslala střely, z nichž jedna stojí v přepočtu okolo osmi milionů korun.

Zbytky pravděpodobně spadlého čínského objektu na svém území našel i Tchaj-wan. "Našli jsme vrak čínského balónu a předběžně zkontrolovali jeho vzhled. Plánujeme ho ale ještě zkoumat podle přísnějších měřítek. Vyslali jsme na místo tým a po vyšetřování učiníme závěry," prohlásil tchajwanský ministr obrany Čchiou Kchuo-čcheng. Jestli šlo o špionážní balón, je předmětem vyšetřování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.