Truhla ukrývala tajemství. Rodina z Česka získala 60 let ztracený pozemek

Vše začalo v momentě, kdy si muž ze severních Čech všiml v seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků pozemků, po kterých pátrá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), jména své prababičky.

Ta žila v letech 1883 až 1966 a celý život strávila v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. A tak jí mohl patřit pozemek za městem. Její pravnuk ani pravnučka už ale s místem nejsou vůbec nijak spjatí. Muž se tak obrátil na ÚZSVM.

"V katastru ale chyběla majitelčina adresa a bez ní i jistota, že půlhektarová orná půda, která leží blízko dráhy směrem na Veselí nad Lužnicí, dříve opravdu byla součástí rodinného jmění. Čas přihlásit se o zapomenuté nemovitosti po předcích uplyne už koncem tohoto roku, a muž tak nechtěl příležitost propásnout," popsal ÚZSVM.

[chooze:article;value:474823]

​Pravnuk začal pátrat po rodinných dokumentech. V truhle na půdě pak objevil důležitou stopu, a to postupní smlouvu z roku 1922. Tou jeho prababička převzala domek v Kardašově Řečici s polnostmi po rodičích.

"Pozemek však na první pohled v listině obsažen nebyl. Úředníci si naštěstí věděli rady. Nejdřív museli porovnat dnešní mapu s historickou. Přišli na to, že pole u dráhy bylo ve 100 let staré smlouvě skryto pod dřívějším parcelním číslem, které odpovídalo bývalému katastru pozemkové daně," přiblížil ÚZSVM.

Další listiny poskytl státní archiv v Jindřichově Hradci a katastrální úřad. S pomocí ÚZSVM tak úřady zahájily dodatečné dědické řízení, ve kterém půlhektarové pole zdědil muž napůl se svou sestřenicí.

Nejste si jistí, zda nějaký pozemek nepatřil i někomu ve vaší rodině? Díky projektu Česká země se můžete zdarma podívat pomocí vyhledávacího pole níže. Další informace najdete v tomto článku na TN.cz.

​O pozemky s neidentifikovaným vlastníkem se můžete přihlásit do konce roku. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.