Moderní bydlení

Trump a Harrisová se přou kvůli zbraním. Neshodnou se ani běžní Američané

Ve Spojených státech je na 100 obyvatel 120 zbraní. To je nejvíce z celého světa. Na druhém místě jsou Falklandy. Tam je na sto obyvatel 62 zbraní, tedy dvakrát méně než v USA. A tak není divu, že právě zbraně jsou velkým tématem letošních prezidentských voleb.

"Je to druhý dodatek té současné ústavy, která platí od konce 18. století," říká k právu držet zbraň amerikanista Jakub Lepš. Podle republikánů, v čele s Donaldem Trumpem, má každý Američan právo bránit sebe, svou rodinu i majetek. "Republikáni se dovolávají druhého ústavního dodatku jako něčeho až svatého," dodává amerikanista.

"Slyšeli jste někdy o Kamale? No, chce udělat pár věcí, které by se spoustě lidí z Montany líbily. Třeba že vám chce vzít zbraně. To se vám líbí, že?" prohlašoval o své protikandidátce právě Donald Trump.

[chooze:article;value:578957]

"Kamala se zasazuje o zpřísnění držení zbraní a odebrání zbraní civilnímu obyvatelstvu," dodává pak k jejich sporu česká novinářka žijící na Floridě Jana Ciglerová.

Spojené státy drží jeden nelichotivý primát. Na jejich území se stává nejvíce případů hromadné střelby. Američané sami přesně neví, jaké je to správné řešení, aby nedocházelo v americké společnosti k tolika případům smrti po zásahu střelnou zbraní. Některé státy zkoušejí zavádět přísnější opatření.

[chooze:article;value:578680]

"Například ve státě Illinois došlo k zákazu prodeje rychlopalných zbraní. Jsou přijímána omezení typu, že si můžete koupit pouze jednu zbraň za 30 dnů," uvádí příklady Jakub Lepš.

Vůbec nejtragičtější masová střelba se odehrála 1. října 2017. Tehdy 64letý střelec zabil na hudebním festivalu 58 lidí a dalších víc než 500 zranil.

I tyto tragické události rozdělují Američany. Jedni tvrdí, že nebýt zbraní ve společnosti, nedocházelo by k hromadným střelbám. Druzí se domnívají, že kdyby bylo držení zbraní volnější a mohli je mít například učitelé během vyučování, střelce by mohli zneškodnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.