Trump bojuje u nejvyššího soudu za svou imunitu, chce oddálit trestní stíhání

Trumpovi právníci v podání k nejvyššímu soudu zpochybňují rozhodnutí federálního soudu Washingtonu, D. C., že na Trumpovy činy v době těsně po prohraných volbách se nevztahuje prezidentská imunita a může být pohnán před tribunál, uvedla agentura Reuters.

"Bez imunity před trestním stíháním prezidentský úřad, jak ho známe, přestane existovat," argumentují právníci s tím, že se podle nich hrozba trestního stíhání stane politickým klackem používaným k ovlivňování nejcitlivějších a nejdůležitějších prezidentských rozhodnutí a po odchodu z úřadu bude hlavě státu hrozit obžaloba vyvolaná opozicí.

​Washingtonský soud je však jiného názoru. "Nemůžeme přijmout, že by ti, kteří obývají prezidentskou kancelář, stáli nad zákonem i po celou dobu po jejím opuštění," uvedl v usnesení, které umožňuje zvláštnímu vyšetřovateli Jacku Smithovi předložit obžalobu proti Trumpovi.

[chooze:article;value:539117]

​Nejvyšší soud tak má podle CNN v rukou další případ, který může zásadně ovlivnit nadcházející prezidentské volby. Pokud Trumpovy argumenty rychle odmítne, začne s ním pravděpodobně už na jaře proces za podle prokuratury nezákonné snahy zvrátit výsledky voleb z roku 2020. Jestli nerozhodne hned či mu dá za pravdu, uspěje Trumpova snaha protáhnout soudy pokud možno až za termín listopadových prezidentských voleb.

Dále pak devět nejvyšších soudců čeká druhé rozhodnutí, a to, zda je Trump způsobilý kandidovat v letošních volbách, nebo z nich má být vyškrtnut, neboť se dle ústavy dopustil svým jednáním před útokem na Kapitol povstání a vzpoury. Po prvním slyšení se zdá, že v této věci je nejvyšší soud nakloněn Trumpovi, uvedla CNN.

Zvolení Trumpa prezidentem by mohlo pro Evropu znamenat problém. Republikánský kandidát prohlásil, že USA nebudou bránit země NATO, které neplatí dost na obranu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.