Trump byl obviněn za tajné dokumenty, hrozí mu mnohaleté vězení

Jde o první Trumpovo obvinění na federální úrovni a pravděpodobně nejnebezpečnější právní hrozba, která přichází v době, kdy se uchází o znovuzvolení v roce 2024, uvedla agentura AP.

Obvinění oznámil sám Trump na své sociální platformě Truth Social chvíli poté, co jeho právníky kontaktovali federální prokurátoři.

"Zkorumpovaná Bidenova administrativa informovala mé právníky, že jsem byl obviněn, pravděpodobně v kauze falešných krabic," napsal Trump. "Nikdy jsem si nemyslel, že je možné, aby se něco takového stalo bývalému prezidentovi Spojených států," dodal s tím, že je nevinný a vše opakovaně označil za "hon na čarodějnice". K federálnímu soudu v Miami se podle svých slov má dostavit v úterý.

[chooze:article;value:503811]

​Podle televize ABC bude před soudem formálně zatčen. Obvinění obsahuje sedm trestných činů. Kromě nakládání s utajovanými dokumenty se týkají maření vyšetřování, spiknutí či nepravdivých prohlášení, což jsou skutky, za které hrozí mnohaleté vězení, informovala AP. Zjednodušeně řečeno, Trump se měl podle prokuratury provinit nejen tím, že si z Bílého domu nelegálně odnesl utajované dokumenty, ale i tím, že to tajil, odmítal je vrátit, mařil snahu vlády získat je zpět a bránil FBI ve vyšetření celé věci.

Vše dospělo až k razii v Trumpově sídle v Mar-a-Lago na Floridě, při které FBI loni v srpnu nalezla a zabavila tisíce dokumentů ve 33 krabicích. Sto z nich bylo označeno jako tajné, některé dokumenty byly tak citlivé, že je mohli prozkoumat jen agenti se zvláštní prověrkou. Podle zákona musí přitom prezident na konci svého funkčního období předat všechny oficiální záznamy Národnímu archivu.

[chooze:article;value:499360]

​Ministerstvo spravedlnosti ani Bílý dům se dosud k obvinění Trumpa nevyjádřily.

Trump je od dubna obviněn rovněž z falšování obchodních záznamů kvůli tajným platbám údajné milence za mlčení. Soud ho čeká v New Yorku v příštím roce, uvedla BBC. Rovněž ho vyšetřují ve dvou případech za jeho údajné snahy zvrátit výsledky prohraných voleb v roce 2020.

Trumpa v květnu soud potrestal za sexuální zneužití. Musí zaplatit obří odškodné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.