Trump nezastává žádné hodnoty, natož tradiční, tvrdí amerikanista

Newyorský soud na konci května uznal Donalda Trumpa vinným ze 34 zločinů v procesu, který řešil kauzu Stormy Danielsové. Podle rozhodnutí soudu Trump pornoherečce zaplatil v roce 2016, aby před volbami nemluvila o jejich sexuálním vztahu. Použít k tomu měl prostředky z volební kampaně, což je však proti americkým zákonům.

Trump se přitom coby hlava republikánů prezentuje jako ochránce tradičních amerických hodnot. "Donald Trump je několikrát ženatý, je nevěrný svým ženám, je soudem uznaný za sexuální útok, který se blížil znásilnění, a má na svém kontě celou řadu dalších kauz. Nezastává žádné hodnoty, natož tradiční," prohlásil v pořadu Za pět minut dvanáct amerikanista Tomáš Klvaňa.

[chooze:article;value:559183]

​Soudní proces, kterým Trump nedávno prošel, okomentoval i poslanec Zdeněk Kettner. "Pokud skutečně něco provedl, tak je v pořádku, že byl odsouzen. Mám problém s tím, že nejenom v Americe, ale i tady v Evropě, co se týká politiky jako takové, tak dochází častěji ke kriminalizaci názorových oponentů. To se potom bojím, že nakonec nebudeme mít jediného bezúhonného politika, protože mám pocit, že je tu snaha vytáhnout na kohokoliv cokoliv," řekl Kettner.

Kauzu Stormy Danielsové považuje Kettner za politický proces. "Beru to jako soudní proces vytažený v dobu nejvýhodnější pro demokraty. Je to jen chladný předvolební kalkul," myslí si.

S tím ale nesouhlasí Klvaňa. "Nemyslím si, že by se tohle teď demokratům hodilo. Trump figuruje v dalších čtyřech procesech a tento byl ten nejméně závažný. Navíc státní zástupce je volený, je to demokrat, a pro republikány je tak snadné jej vykreslit jako zaujatého," dodal.

Trump kromě procesu ohledně Stormy Danielsové musí řešit i další kauzy. Trest mu hrozí za manipulaci voleb v americké Georgii nebo za vynesení přísně tajných dokumentů z Bílého domu, které přechovával ve svém sídle na Floridě. Tyto procesy jsou podle amerikanisty závažnější.

[chooze:article;value:558434]

​Trumpovou popularitou může odsouzení zamávat. V nedávném průzkumu 54 % Američanů uvedlo jako nepředstavitelné, že by se měl odsouzený Trump stát prezidentem. 34 % to nevadilo.

Kettner si však nemyslí, že by Trump tímto procesem ztratil na popularitě. "Myslím si, že tyto procesy voliči vyhodnotí jako snahu o jeho diskreditaci, a proto ho ve volbách podpoří," domnívá se.

S tím však Klvaňa nesouhlasí. "V těchto volbách půjde zejména o hlasy nerozhodnutých středových voličů. Těm tato a další kauzy rozhodně vadit budou," předpověděl.

Na celý díl pořadu se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.