Trump před soudem odmítl obvinění ze spiknutí po prohraných volbách

Zahájení soudního procesu by bylo rutinní záležitostí, pokud by se nejednalo o prvního trestně stíhaného amerického prezidenta a jeho třetí obžalobu v posledních čtyřech měsících, uvedla BBC.

Trump mluvil potichu, potvrdil své jméno, věk a skutečnost, že není pod vlivem návykových látek. A uvedl, že se cítí nevinen.

Exprezident přiletěl soukromým letadlem ze svého sídla s golfovým hřištěm v New Jersey. Do budovy, která leží v centru města jen pár metrů od Kapitolu, který po volbách vzali ztečí jeho vyburcovaní příznivci, vstoupil Trump zadním vchodem a pobyl zde asi hodinu.

[chooze:article;value:516225]

​Soudkyně Moxila Upadhyayaová mu přečetla obvinění ze čtyř trestných činů: spiknutí s cílem podvést americkou vládu, pokus připravit voliče o jejich právo na spravedlivé volby, maření úředního procesu a spiknutí s cílem zmařit úřední proces, informovala CNN. Rovněž Trumpa seznámila s hrozícím trestem pěti, deseti a dvakrát dvaceti let, přičemž tresty se dle amerického práva sčítají.

Trumpa oblečeného v modrém obleku s bílou košilí a červenou kravatou soudkyně upozornila, že pokud bude o případu komunikovat se svědky, může na něj být vydán zatykač a hrozí mu obvinění z pohrdání soudem. Termín hlavního líčení stanovila na 28. srpna. Spolu s exprezidentem je obviněno dalších šest lidí, které však soudkyně nejmenovala.

Trump se poté odebral na letiště, aby se vrátil do New Jersey. V rozhovoru s novináři před odletem uvedl, že jeho obvinění je "velmi smutným dnem pro Ameriku", a že jde o "pronásledování politického oponenta" před příštími prezidentskými volbami, ve kterých se považuje za favorita. Poznamenal, že je smutný, když vidí "tu špínu a rozklad a všechny ty rozbité budovy a zdi a graffiti" ve Washingtonu, který je podle něj horší, než když končil ve funkci hlavy státu.

[chooze:article;value:515376]

​Jak však poznamenala agentura AP, ve chvíli Trumpova odchodu bylo hlavní město plné zabedněných výloh a vojáků kvůli nepokojům, které Trump rozdmýchal svými lžemi o ukradených volbách a neochotou předat moc svému nástupci.

Také před čtvrtečním slyšením panovala přísná bezpečnostní opatření. Příznivců a odpůrců republikánského prezidentského kandidáta se však před budovou soudu sešlo méně než turistů a policie nemusela řešit žádné incidenty.

Kromě nejnovějšího obvinění čekají Trumpa ještě dva soudy za špatné nakládání s tajnými spisy a za falšování obchodních záznamů s cílem zakrýt platbu za mlčení pornohvězdě. A také dva občanskoprávní spory kvůli obchodním praktikám a kvůli údajné pomluvě ženy, která ho obvinila ze znásilnění.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.