Trump při svém podnikání podváděl. Nadhodnocoval majetek, rozhodl soud

Soudce Arthur Engoron podle agentury AP konstatoval, že bývalý prezident a jeho společnost klamali banky, pojišťovny a další osoby tím, že masivně nadhodnocovali svůj majetek a zveličovali jeho čistou hodnotu v dokumentech používaných při uzavírání obchodů a zajišťování financování.

Kromě toho, že se Trump chlubil výší svého majetku a úspěchy v podnikání, společnosti Trump Organization to umožnilo získat výhodnější úvěry a nižší pojistné. 

Majetek byl v letech 2011 až 2021 nadhodnocen o 3,6 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 83 miliard korun), uvedla BBC. Kromě pošramocení pověsti úspěšného a bohatého podnikatele hrozí Trumpovi pokuta 250 milionů dolarů (necelých 6 miliard korun) a zákaz podnikání v New Yorku, který je pro jeho byznys domovským státem.

[chooze:article;value:519287]

Na rozhodnutí reagoval bývalý prezident několika rozhořčenými příspěvky na sociálních sítích, ve kterých označil prokurátorku i soudce za zaujaté a neamerické. "Moje občanská práva byla pošlapána a nějaký odvolací soud, ať už federální, nebo státní, musí toto hrozné a neamerické rozhodnutí zvrátit. Když to mohou udělat mně, mohou to udělat i komukoliv z vás," burcoval na své sociální síti Truth Social. 

​Trump podle soudu mimo jiné tvrdil, že jeho třípatrový byt v Trump Tower na Manhattanu plný pozlaceného vybavení je téměř třikrát větší než ve skutečnosti a ocenil ho na 327 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Žádný byt v New Yorku se nikdy neprodal za částku blížící se této sumě, uvedla podle AP prokurátorka Letitia Jamesová.

Své sídlo s golfovým klubem Mar-a-Lago na Floridě ocenil Trump až na 739 milionů dolarů (17 miliard korun), což je více než desetinásobek reálného odhadu jeho hodnoty. Trumpova částka byla založena na myšlence, že by nemovitost mohla být rozvíjena pro obytné účely, ale podmínky smlouvy to zakazují, řekla Jamesová.

[chooze:article;value:520219]

​Prokurátorka žaluje Trumpa v občanskoprávním sporu, když předtím manhattanští žalobci odmítli, že by šlo o trestnou činnost. Nehrozí mu tedy vězení, ale peněžitý trest a omezení podnikání. Soud bez poroty, který by o tom měl rozhodnout, začne 2. října.

Trump i jeho právníci veškerá pochybení odmítají. Exprezident tvrdí, že bankám nezůstal nikdy nic dlužen, naopak na jeho podnikání vydělaly a veřejnosti nevznikla žádná škoda, takže žaloba je nesmysl. Jeho právníci neúspěšně požádali soudce o zamítnutí případu mimo jiné s tvrzením, že některé věci jsou promlčené.

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka by pro Donalda Trumpa mohl být případný zákaz podnikání v New Yorku velkým problémem. "Vlastní řadu nemovitostí, které by tak nemohl spravovat. U amerického právního řádu je možné, že by jeho právníci vymysleli nějakou právní kličku, kdy by jeho majetky převedli třeba na firmu, která sídlí v jiném státě," poznamenal pro TN Live.

Myslí si také, že jeho dlouhodobé kauzy jeho šance na nominaci během republikánských primárek neovlivní. "Trump úspěšně využívá narativ, že je obětí státního systému a je obětí politického spiknutí. Všechny žaloby jsou podle něj honem na čarodějnice. Jeho voliči, kteří jsou víceméně protisystémoví, pak tenhle názor sdílí," dodal Kozák. 

Podle rozhodnutí soudu v New Yorku Trump při podnikání podváděl. K tématu se vyjádřil amerikanista Kryštof Kozák:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.