Trump přitvrzuje. Za obranu musíte platit víc, vzkazuje členským státům NATO

Dávejte na obranu tři procenta hrubého domácího produktu! K tomu chce členské státy NATO donutit republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v případě svého zvolení, upozorňuje Telegraph.

Podle zdrojů listu měl Trump, jenž dříve prosazoval dvě procenta HDP, přehodnotit svůj názor po rozhovoru s polským prezidentem Andrzejem Dudou. "Teď už má v hlavě jenom tři procenta. A ty by neměly zahrnovat peníze pro Ukrajinu," tvrdí.

Duda měl na republikánského kandidáta apelovat, aby i po jeho případném zvolení Spojené státy nepřestaly vojensky podporovat Kyjev.

[chooze:article;value:552966]

​Nejvíce na obranu v poměru k HDP v NATO platí Polsko s USA a Řeckem. Tyto země by se do navrhovaného tříprocentního limitu vešly už nyní. Česko je naopak podle údajů Severoatlantické aliance z minulého roku pod dvouprocentním limitem.

Pokud by rozhodoval pouze Trump, Spojené státy nepomohly napadeným členským státům NATO, i když takový postup vyplývá z aliančních stanov.

"Neplatíte své účty, nedostanete žádnou ochranu. Je to velmi jednoduché," řekl Trump na předvolební akci v Conway v Jižní Karolíně, jak informoval web televize ABC letos v únoru.

Trump překvapil zaměstnance fastfoodu. Vyžádal si kuriózní objednávku (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.