Trump v průzkumech poráží Bidena. Řada Američanů se obává jeho vítězství

Když vyšel předvolební průzkum amerického deníku New York Times nasvědčující Trumpově výhře v prezidentských volbách příští rok, mnoha demokratům se začala naplňovat noční můra. Podle amerických médií hrozí, že Trump využije své druhé volební období v úřadě, aby například ovlivnil nezávislý soud nebo dosadil své lidi na vysoké posty ve vládních organizacích.

"Obecně platí, že jakýkoliv americký prezident ve druhém volebním období si může dělat daleko více, nebo to alespoň zkoušet, než v tom prvním. Protože už znovu kandidovat nebude," nastínil amerikanista Jakub Lepš.

[chooze:article;value:525060]

Podle expertů by se mohl pokusit třeba i mstít lidem, kteří ho v minulosti zradili. "Já bych nebyl takový pesimista, protože Kongres je extrémně silným hráčem a stejně tak nejvyšší soud. To se stalo i v prvním volebním období, Trump vydal nějaký výnos, soud ho shledal protiústavním a okamžitě přestal platit," doplnil Lepš.

Obavy mezi Američany panují také z Trumpovy zahraniční a imigrační politiky. Nedá se prý předvídat, jak se zachová k současným konfliktům na Blízkém východě a na Ukrajině, nebo jestli bude nadále podporovat Tchaj-wan.

S Donaldem Trumpem právě probíhá řada soudních řízení. Americká ústava ale nenařizuje, že by prezident musel mít čistý trestní rejstřík. O svém vítězství ve volbách by se tak Trump mohl dozvědět třeba i z vězení. Někteří připomínají útok Trumpových stoupenců na Kapitol z ledna 2021. Například v Coloradu se právníci snaží jeho kandidatuře zabránit.

"Argumentovali, že útok ze 6. ledna a Trumpovy pokusy zvrátit prohru ve volbách v roce 2020 znamenají, že již není způsobilý kandidovat na prezidenta. Chtějí, aby byl vyškrtnut z hlasování v Coloradu. A pokud se tak stane, půjdou s tím do zbylých 49 států," řekl politický reportér Nicholas Riccardi.

Už v minulosti Trump prohlásil, že jeho první čin v úřadu prezidenta bude milost a omluva pro ty, kteří do budovy zákonodárného sboru násilně vtrhli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.