Trumpa vyřadil kvůli nezpůsobilosti z prezidentských voleb druhý stát

Vyloučení Trumpa z republikánských primárek oznámila ve čtvrtek Shenna Bellowsová z demokratické strany, státní tajemnice, která je nejvyšším úředníkem odpovědným v Maine za volby, uvedla agentura AP.

Stejně jako předchozí verdikt coloradského Nejvyššího soudu argumentovala dodatkem americké ústavy, podle kterého se o státní funkci nesmí ucházet představitel, který se zapojil do vzpoury. Což podle ní Trump učinil po prohraných volbách před třemi lety, když falešnými argumenty o volebních podvodech nasměroval své příznivce k útoku na Kapitol.

[chooze:article;value:533860]

​Bellowsová před svým rozhodnutím uspořádala slyšení, jak jí ukládá zákon. Vyslechla argumenty proti Trumpově účasti ve volbách, které přednesli navrhovatelé jeho diskvalifikace, bývalí zákonodárci demokratické, ale i republikánské strany. Na Trumpovu obranu pak vystoupili jeho zástupci.

"K tomuto závěru nedocházím lehce," citovala Bellowsovou CNN. "Demokracie je posvátná... Jsem si vědoma toho, že žádný státní tajemník nikdy nezbavil prezidentského kandidáta přístupu k volbám na základě třetího oddílu čtrnáctého dodatku. Jsem si však také vědoma toho, že žádný prezidentský kandidát se nikdy předtím nezapojil do vzpoury."

[chooze:article;value:533311]

​Zmíněný dodatek byl schválen po občanské válce a měl zabránit vůdcům poraženého otrokářského jihu, aby se dostali znovu k moci. Doteď byl využíván jen zřídka a na nižší úrovni.

Trump má možnost odvolat se proti rozhodnutí k soudu v Maine. S největší pravděpodobností tak učiní. Právní experti však očekávají, že případ dospěje až k Nejvyššímu soudu USA, jehož rozhodnutí bude závazné pro celé Spojené státy.

Na rozdíl od Colorada a Maine neuspěli zatím Trumpovi odpůrci například v Michiganu, Arizoně či Minnesotě.

Soud v Coloradu vyřadil Trumpa z prezidentských voleb. Není prý způsobilý:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.