Trumpova rodinná firma podváděla s daněmi, uznal soud

The Trump Organization, která provozuje hotely, golfová hřiště a další nemovitosti po celém světě, pomáhala manažerům vyhýbat se placení daní, což znamená odsouzení finančních praktik v podniku bývalého prezidenta, který se chystá znovu kandidovat do Bílého domu, informovala agentura AP.

Porota shledala dvě dceřiné společnosti Trump Organization vinnými ve všech 17 bodech obžaloby, včetně obvinění ze spiknutí a falšování obchodních záznamů.

Společnost byla odsouzena za to, že více než deset let obohacovala své vrcholné manažery výhodami, které nezanesla do účetnictví. Nezdaněné výhody zahrnovaly podle žalobců bezplatné užívání luxusních bytů, automobilů či financování školného na soukromých školách, které kompenzovaly nižší platy, a tím snižovaly výši daní, které musela firma odvádět, popsala BBC.

[chooze:article;value:476958]

​Očekává se, že společnost bude muset zaplatit pokutu ve výši přibližně 1,6 milionu dolarů (zhruba 37 milionů korun) a v budoucnu může mít také potíže při získávání úvěrů a financování. Rozsudek má padnout 13. ledna.

Klíčem k případu byla výpověď dlouholetého bývalého finančního ředitele Trumpovy společnosti Allena Weisselberga, který uznal svou vinu a praktiky popsal výměnou za maximálně pětiměsíční trest vězení. Rovněž musí doplatit 1,7 milionu dolarů na daních.

Weisselberg se dušoval, že o machinacích nikdo z Trumpovy rodiny nevěděl. Žalobce Joshua Steinglass však ve své závěrečné řeči tvrdil, že Trump "přesně věděl, co se děje", a "výslovně schvaloval daňové podvody". Rovněž soud uznal, že nešlo o výstřelek jednotlivce, ale že Weisselberg tak činil ve jménu a ku prospěchu firmy.

[chooze:article;value:476346]

​Trump považuje za jediného viníka Weisselberga, který podle něj vše dělal kvůli své chamtivosti. Případ označil za pokračování „největšího politického honu na čarodějnice v dějinách naší země," s tím, že v New Yorku je nyní "těžké být Trumpem". Proti rozsudku se jeho právníci odvolají.

Pokuta 1,6 milionu dolarů je pro Trump Organization s miliardovým rozpočtem zanedbatelná. Větší vrásky by však exprezidentovi mohl nadělat další z několika hrozících soudů. Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová podala podle AP v září občanskoprávní žalobu, v níž tvrdí, že společnost klamala banky a další osoby ohledně hodnoty svých aktiv.

Žádá soud, aby Trumpovi a jeho třem nejstarším dětem zakázal řídit společnost se sídlem v New Yorku a požaduje pro ně pokutu ve výši nejméně 250 milionů dolarů (téměř šest miliard Kč). Jako předběžné opatření soudce jmenoval nezávislého pozorovatele, který bude po dobu projednávání případu dohlížet na činnost společnosti.

"Amerika bude opět velká a slavná." Takhle Trump oznámil prezidentskou kandidaturu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.