Moderní bydlení

Trumpovu kampaň napadli íránští hackeři, tvrdí FBI

Prohlášení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a dalších zpravodajských agentur je prvním případem, kdy americká vláda oficiálně přisoudila vinu za hackerské útoky zahraničním subjektům, informuje agentura Associated Press. Hackerský útok také zdůraznil, že Írán, vedle sofistikovanějších protivníků, jako jsou Rusko a Čína, zůstává pro americké představitele pověřené ochranou demokratických procesů hlavním problémem. Kromě napadení Trumpovy kampaně se úředníci domnívají, že se Írán pokusil nabourat také do prezidentské kampaně Kamaly Harrisové.

Podle federálních úředníků hackerské útoky a podobné aktivity odrážejí odhodlání Íránu „zkomplikovat jakékoli americké administrativě možnost provádět zahraniční politiku, která by byla v rozporu s jeho vlastními zájmy“. Jeho cílem je zasít neshody, oslabit důvěru v demokratické instituce a ovlivnit výsledek voleb, které Írán vnímá jako „obzvláště důležité z hlediska jejich dopadu na své národní bezpečnostní zájmy“, uvedli zástupci zpravodajských služeb.

[chooze:article;value:570054]

"Během tohoto volebního cyklu jsme pozorovali stále agresivnější íránskou aktivitu, která zahrnovala vlivové operace zaměřené na americkou veřejnost a kybernetické operace zaměřené na prezidentské kampaně," cituje stanice ABC News z prohlášení vydaného FBI, Úřadem ředitele národních zpravodajských služeb a Agenturou pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury. Íránská mise při OSN hackerské útoky popřela s tím, že Írán neměl motiv ani záměr zasahovat do voleb, a vyzvala Spojené státy, aby předložily důkazy.

Britský The Guardian připomíná, že oznámení bezpečnostních složek přichází týden poté, co několik zpravodajských agentur, včetně New York Times, Washington Post a Politico, oznámilo, že z anonymního emailu obdržely interní materiály, které měly kompromitovat Trumpovu volební kampaň, včetně spisu o senátorovi z Ohia J.D. Vanceovi. Tým Kamaly Harrisové v minulém týdnu rovněž uvedl, že ho FBI varoval, že se stal terčem útoku zahraničních hackerů. Představitelé jejího volebního týmu následně potvrdili, že její kyberbezpečnostní opatření úspěšně zmařila pokus o hackerský útok.

Zjištění zpravodajských služeb se navíc objevuje v době značného napětí mezi Washingtonem a Teheránem, kdy USA doufají, že se jim podaří zastavit nebo omezit riziko odvetného úderu na Izrael kvůli vraždě vysokého představitele Hamásu Ismaila Haníji, který byl zabit minulý měsíc v jižním Bejrútu. Ačkoli Teherán a Íránem podporovaný Hizballáh přislíbily za tento izraelský útok pomstu, údery zatím nezahájily, neboť v Kataru pokračují diplomatické snahy a jednání o příměří v Gaze.

Americké zpravodajské služby v prohlášení blíže neupřesnily, jak dospěly k závěru, že za útoky stojí Írán, ani nespecifikovaly povahu konkrétních informací, které mohly uniknout z Trumpovy kampaně. Uvedly však, že zpravodajská komunita je přesvědčena, že „Íránci prostřednictvím sociálního inženýrství a dalších snah usilovali o přístup k osobám s přímým přístupem k prezidentským kampaním obou politických stran“.

Agentura Associated Press minulý týden uvedla, že nejméně tři členové volebního štábu Biden-Harrisová se stali terčem phishingových e-mailů. Vyšetřovatelé nicméně neodhalili žádné důkazy, že by tento pokus byl úspěšný. „Takové aktivity, včetně krádeží a prozrazení, mají za cíl ovlivnit volební proces v USA. Je důležité poznamenat, že tento přístup není nový. Írán a Rusko použily tuto taktiku nejen ve Spojených státech během tohoto a předchozích federálních volebních cyklů, ale také v jiných zemích po celém světě,“ uvádí se dále v prohlášení.

Trump mění taktiku kampaně. Osobních útoků vůči protivníkům bude méně (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.