Tuhá zima v Chorvatsku. Lidé ze zasažených obcí trpí zimou a hladem

Obec Glina, která leží jižně od chorvatského hlavního města Záhřebu, se kvůli nezvykle tuhé zimě potýká s těžkými problémy. Před rokem přitom oblast těžce poškodilo silné zemětřesení a část obyvatel, většinou seniorů, proto stále bydlí v provizorních domech postavených z přepravních kontejnerů. V oblasti jsou výpadky elektřiny a některá místa jsou úplně nedostupná, tvrdí zpravodajský web Dnevnik.

"Kvůli sněhu zůstalo dnes v noci bez elektřiny sedm vesnic v okolí Gliny. Pro tyto lidi je to katastrofa. Kontejnery bez topení vychladnou během deseti minut. Kvůli stavu silnic se nemůžeme do některých míst vůbec dostat a nemůžeme tak ani těmto lidem rozvážet jídlo," informovali o těžké situaci na facebooku tamní dobrovolníci.

[chooze:article;value:482598]

​Za problémy může jak hluboký sníh, tak popadané stromy. Ty ale nekomplikují dopravu jen v okolí Gliny. Podle Euronews byla kvůli sněhu uzavřena část důležitého tahu Rijeka – Záhřeb. Silnici Omiš – Radmanovo zase zablokovaly několik tun těžké balvany a kolony se tvořily také u hranic se Slovinskem.

Dovolená v Chorvatsku bude letos dražší. Po přechodu na euro ceny strmě rostou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.